Szekeres keményen bírálja a DK-t és a Momentumot von der Leyen megválasztása miatt

HírKlikk 2019. július 19. 06:20 2019. júl. 19. 06:20

Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter, MSZP-s politikus szerint habár a kampányban a DK és a Momentum is demokratikusabb uniót akart, Ursula von der Leyen bizottsági elnökké választása az ellenkező irányba tett lépés.

Szekeres a Facebookon a Demokratikus Koalíciót és a Momentumot bírálta, mert Ursula von der Leyen volt német védelmi minisztert támogatták az Európai Bizottság elnöki posztjára, és kiállt párttársa, Ujhelyi István mellett kiállt, aki a CDU-s politikus ellen szavazott.

Hangsúlyozta, mindössze kilenc szavazatnyi többséget ért el Ursula von der Leyen, nagyon megosztott az Európai Parlament (EP). Ráadásul azoknak a pártoknak, amelyek elfogadták az Európai Tanács "ultimátumát", 510 képviselőjük van, de 127-en nem szavazták meg a német jelöltet.

Ez jelzi, hogy az új elnök személyétől függetlenül a dolog nincs rendben. Azért bírálta a DK-t és a Momentumot, mert a legutóbbi választás kampány során azt hangsúlyozták, demokratikusabb EU-t és integráltabb Európát akarnak, márpedig ez a lépés az ellenkező irányba vezet szerinte.

Úgy véli, az lett volna a helyes, ha nem engednek a Tanács ultimátumának. Döntenie kell az EU-nak arról, hogy a jövőben miként akarja megválasztani a Bizottság elnökét, vagy közvetlen választással, vagy a kormányok ne kapjanak ilyen erős pozíciót, hanem az EP és a frakciók addig tárgyaljanak, amíg valaki többséget nem szerez. Most nem lett volna szabad elfogadni, ki kellett volna kényszeríteni a demokratikus megoldást.

Megvétózhatta volna az EP, hogy a döntések ne mindig a hátsó szobákban szülessenek. Keveset tudunk Ursula von der Leyenről, de a jelek szerint ő is úgy látja, hogy ez a jelenlegi struktúra nem jó. Szekeres Imre szerint a kormányok uniója és a polgárok uniója közül kell választani, és neki úgy tűnt, hogy a DK és a Momentum is az utóbbi mellett áll.

Hihetetlen komoly próbája lesz von der Leyen elnökségének a 7 éves költségvetés elfogadása. Tudja, ha a magyar közvélemény azzal van tele, hogy túl sok pénzt kap Magyarország, "és ezt Orbánék ellopják", de a helyzet az, hogy a 28 ország jövedelmének egy százalékát használják csak közös célokra, ezt szerinte mindenképp növelni kellene.

Forrás: Hírklikk