Szent-Iványi: illúzióra épül az orbáni Trump-barátság

Lukácsi Katalin 2023. szeptember 5. 07:45 2023. szept. 5. 07:45

A Donald Trump vezette Egyesült Államoknak is komoly érdekellentétei lennének az Orbán-kormánnyal, ha jövőre ismét megválasztanák elnöknek – véli Szent-Iványi István. A külpolitikai szakértő emlékeztetett rá, hogy 2018-ban a Trump-i adminisztráció egyenesen a vízummentesség megszüntetésével fenyegette meg a magyar kormányt, egy évre rá pedig Mike Pompeo külügyminiszter Budapesten járva, keményen közölte, hogy infotechnológiában ne fűzzük szorosabbra a kapcsolatokat Kínával, de a kérésnek nem tettek eleget. Így aztán erősen kétséges, hogy egy Trump-Orbán tandem kéz a kézben járhatna-e a nemzetközi politikai életben.

„Orbán Viktor nagy vezető és ember. Magyarország csodálatos emberei szerencsések, hogy az övék!” Ezt osztotta meg saját közösségi média-platformján Donald Trump az Egyesült Államok korábbi elnöke, aki ismét versenyben van a republikánus elnökjelöltségért. Miközben Orbán Viktor és Szijjártó Péter rendre kikérik maguknak, ha egy amerikai politikus véleményt alkot vagy üzenetet fogalmaz meg a magyar kormány politikájáról, ezt a Trump-i bejegyzést nem értékelték a magyar szuverenitás súlyos megsértéseként.

Ha már a belpolitikába való durva beavatkozásról beszélünk, Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint azt inkább abban az interjúban kell keresni, amelyet Tucker Carlson készített Orbán Viktorral. Az Egyesült Államokban most ugyanis éppen egy előválasztási küzdelem zajlik a republikánusok között, amelynek közepette Donald Trump elég nehéz helyzetben van. A republikánus érzelmű szavazók egy rétegében Carlson népszerű újságíró, és sokan követik a Twitter-fiókját. Donald Trump bejegyzése Szent-Iványi Istvánnak inkább azt a szállóigét juttatja eszébe, ahogy emberek dicsérik szembe egymást: „Uram! Lángész lobog önben! – Uram! Önben nemkülönben!”

Tehát itt most nem Amerika, hanem éppenséggel Magyarország az, amely beleszólna egy másik ország belügyeibe. Orbán Viktornak a bukott elnök melletti nyilvános kiállása nem újkeletű – emlékeztetett a külpolitikai szakértő –, már 2016 óta tart, és sokáig úgy festett, hiába vállalt kockázatot akkor a magyar kormányfő, a meglepetésre megválasztott Trump nem hálálta meg a kiállást. Ha most ismét ő kerülne Amerika élére, akkor azonban feltehetően többet nyerhetne belőle az Orbán-kormány – véli Szent-Iványi István, még ha az újbóli megválasztásra nem is lát sok esélyt. „Azt már azért Trump megjegyzi, hogy amikor ő nehéz helyzetben van, akkor Orbán kiáll mellette” – de a külpolitikai szakértő a Hírklikknek nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy a felszín alatt komoly ellentétek is feszülnek a trumpi és az orbáni politika között.

„Azért ne túlozzuk el a szimpátiát, mert az érdekellentétek elég nagyok Amerika és Magyarország, akár Trump álláspontja és Orbáné között. A Kínával szembeni nagyon kemény fellépést Trump kezdte el” – emlékeztetett Szent-Iványi, és ezt a keményvonalas politikát nem lenne könnyű összefésülni Orbán és Szijjártó akkumulátorgyártó programjával, a Fudan Egyetemmel és így tovább. Az azonban tény, hogy egy valamiben a Trump-i adminisztráció könnyebbséget jelentene az Orbán-kormány számára, és az a jogállamiság kérdése – jegyezte meg a külpolitikai szakértő.

„Vannak illúziók azzal kapcsolatban, hogy az mennyire volna jó Orbánnak, ha Trump kerülne hatalomra, de egy dolog tény, ezt nem lehet elvitatni. Ha ne adj’ Isten, ismét a bukott elnököt választanék Amerika élére – én nem tartom valószínűnek, és nem tartanám jónak –, akkor egy dolog kikerülne a magyar-amerikai kapcsolatokból: a jogállamiság korlátozásának a sérelmezése. Ez nem érdekli Trumpot. Ettől megszabadulnának, és ez Orbán számára nagy előnyt jelenthet” – zárta magyarázatát Szent-Iványi István.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom