Szent-Iványi István: a Fidesz-kormányzás lényege az állandó hazugságkényszer

HírKlikk 2022. november 5. 15:10 2022. nov. 5. 15:10

A külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár és EP-képviselő a legfrissebb nemzetközi eseményeket, s Magyarország ezekben játszott szerepét elemezte Németh Péter vendégeként a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

A legfrissebb aktualitás az izraeli választás, amelynek eredményeképpen ismét Benjamin Netanjahu alakíthat kormányt. Ennek kapcsán is felmerül a kérdés, merre megy a világ, hiszen Izraelen kívül Olaszországban és Dániában is választások voltak.

„Nincs egyértelmű tendencia” – válaszolta Szent-Iványi István –, „ellentmondó folyamatok zajlanak a különböző országokban. Brazíliában éppen megbukott a jobboldali populizmus, de Izraelben meg visszatért Netanjahu és a szélsőjobboldal. Ez mindenképpen hatással lehet a közel-keleti folyamatokra és nem pozitív értelemben.”

Ugyanakkor – tette hozzá – bizakodásra ad okot az új olasz kormányfő, Giorgia Meloni kijelentése, hogy nem akar Orbán-féle Olaszországot teremteni, „ez mindenesetre megnyugtató üzenetet hordoz”.  

Fontos esemény a jövő héten esedékes félidei amerikai választás, amikor eldől, hogy a republikánusoknak többségük lesz-e a törvényhozás mindkét házában. „A kongresszussal kapcsolatban erre vannak komoly esélyek”. 

Az kevéssé ad okot derűlátásra, hogy Orbán letette a voksát Bolsonaro, Netanjahu, Meloni, Trump mellett, olyannyira, hogy Szijjártó Péter már nyíltan kijelenti – mint Magyarország külügyminisztere –, hogy amennyiben Trump maradt volna az elnök, nem lett volna orosz-ukrán háború. 

„Orbán gyakorlatilag minden szövetségesét elvesztette, most lázasan keresi, hogy kibe kapaszkodhat. Azt egyértelművé tette, hogy ezt a szélsőjobboldalon véli megtalálni.”

Furamód ennek ellentmond Szijjártó külügyminiszter örökös győzelmi jelentése, aki szerint a nyugat kiemelkedő technikája és a kelet bölcsessége Magyarországon találkozik és már itt a Kánaán. „Egy kérdés merül csak fel Szijjártót hallgatva, aki akár egy ipari kamerát lát, már nyilatkozni kezd, hogy akkor miért is tart itt ma az ország, ahol?”  

Szent-Iványi ezzel kapcsolatban megállapítja, hogy „a Fidesz-kormányzás alapvető lényege a kommunikációs kormányzás. Ez pedig egy állandó hazugságkényszer. Állandóan produkálniuk kell, hogy valamit nagyon csináltak és ezt nagyon jól. Ez persze az emberek számára egyre nyilvánvalóbb ellentmondásban van a mindennapjaink valóságával.” 

Szent-Iványi emlékeztetett a jelenleg is zajló kormánypropagandára, „aminek egyik lényeges eleme, hogy nyugaton milyen rettenetes az élet, Németországban már éheznek Schmidt Mária szerint. Ez különösen azért szórakoztató, mert éppen Németországban tartózkodtam, amikor ezt a bejegyzést olvastam”.

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg

Forrás: Hírklikk