Szent-Iványi István: az uniónak elege van a folyamatos magyar vétókból

Millei Ilona 2022. december 13. 07:00 2022. dec. 13. 07:00

Nem teljesíthetetlen dolgokat kérnek a „brüsszeli bürokraták” a magyar kormánytól, csak annyit, hogy ne lopják el a pénzt, és az igazságszolgáltatás tisztességesen működjön – mondta a Hírklikknek Szent-Iványi István külpolitikai szakértő. Hozzátette, a brüsszeli bizottság egyébként se tud semmit Magyarországra rákényszeríteni, mert nincs döntési jogköre, csak javaslatot tesz. Az Európai Tanács dönt, csütörtökön lesz egy nagyon fontos ülése. Ha év végéig nem sikerül dűlőre jutni, nincs megállapodás, akkor a Helyreállítás Alap 70 százaléka automatikusan elvész. Ez 5,8 milliárd euró 70 százaléka.

– „Magyarország minden vállalást teljesített, amiben megállapodott az Európai Bizottsággal. A brüsszeli bürokraták újabb feltételeket támasztanak, ránk akarják erőltetni az akaratukat a bevándorlás, a szankciók és a gender kérdésében is. Magyarország teljesíti a vállalásait, de a bevándorlás, a gender és a szankciók kérdésében nem Brüsszel, hanem a magyar emberek érdekeit képviseljük” – jelent meg két napja a Facebookon a kormány hivatalos álláspontja. Rákényszeríthetik-e az akaratukat egyáltalán a „brüsszeli bürokraták” Magyarországra?

– Ez a poszt úgy, ahogy van, egészében hazugság. Az úgynevezett 27 szuper mérföldkő – amit az Európai Bizottság az EU-s pénzek felszabadításához szabott feltételül – egyikében sincs szó se migrációról, se gender-ügyekről, se a szankciókról. Ez úgy hazugság, ahogy van. Két fontos dologról van szó, a korrupció elleni küzdelemről, és a jogállamiság megerősítéséről. Az pedig egyáltalán nem igaz, hogy Magyarország már mindent teljesített. Az Európai Bizottság kiadott egy újabb értékelést a Tanács kérésére, ami nyilvánvalóvá tette, hogy az első 17 pontból 13-at nem teljesített, vagy csak részben. Azóta a 17 ponthoz a Bizottság újabb 10 feltételt tett hozzá, amelyeket a kormánynak teljesítenie kell, ha hozzá akar jutni az uniós pénzekhez. Egyáltalán nincs arról szó, hogy minden tökéletesen rendben volna. Egyébként már nyár elején, amikor három, vagy négy pontot teljesítettek, Orbánék azt mondták, ők már mindent megtettek, nem is értik, hogy miről van szó. Állandóan ezt mondják, de ebben semmi igazság nincs. Egyébként a brüsszeli bizottság semmit nem tud Magyarországra rákényszeríteni, mert nincs döntési jogköre, csak javaslatot tesz. A Tanács dönt. A Tanács dönthet úgy, hogy az egyfajta külső kényszert jelent, de Magyarország mondhatja azt, hogy ő ezzel nem ért egyet. Ennek azonban természetesen anyagi következményei vannak. Nem teljesíteni is lehet, csak akkor nem kap pénzt az Orbán-kormány, de ez nem kényszer. Nem tartanak revolvert Orbán Viktor homlokához, hogy ezt teljesíteni kell, hanem azt mondják, ha ezt teljesíti, akkor van pénz, ez a pénzekhez való hozzáférésnek a feltétele. Nem teljesíthetetlen dolgokról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy ne lopják el, és hogy az igazságszolgáltatás tisztességesen működjön. Ez a két dolog van benne a 27 szuper mérföldkőben. 

– Azóta viszont csak a „helló blökik”, adventi gyertyagyújtás, mély hallgatás arról, mi történt a szombati kormányülésen …

– Azért még elengedett egy gunyoroskodó mémet az Európai Parlamentről. De arról nem szólt semmit, hogy hétfő délelőtt volt egy videokonferenciája Charles Michellel, az Európa Tanács elnökével, és néhány kormányfővel. Azért az érdekes lehetne, hogy ott mi hangzott el. (Később Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor az EU-csúcsot előkészítő kormányfői egyeztetésen vett részt. A tárgyalásba bekapcsolódott az észt, a finn, az ír, az osztrák, a szlovák, a cseh és a svéd miniszterelnök, valamint a bolgár államfő is – a szerk.)

– Mintha Orbán dacos hallgatásba burkolódzott volna, vagy ez csak a látszat, de közben valamire készül?

– Valamire készülnek. A hétfő esti nagykövetek tanácskozásán esetleg kiderülhet, hogy mire megy ki a játék.

– Hétfőn az Oroszország és Irán elleni szankciókról és az Ukrajnának szánt fegyverek vásárlására létrehozott alap további 2 milliárd euróval való feltöltéséről tárgyaltak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben, de tartottak a magyar vétótól. Ez az, ami az EU-t leginkább zavarja? Miben gátolja Orbán viselkedése leginkább az uniót, miből lett elege?

– Abból lett az uniónak elege, hogy folyamatosan vétóznak és most is fenyegetőznek vele. Nem pont a kilencedik szankciós csomag a legfontosabb, amiről hétfőn tárgyaltak. Sokkal fontosabb a 18 milliárd euró Ukrajnának, illetve a globális minimumadó, amit a magyar kormány folyamatosan gátol most is. Azt mondják, az nem volt vétó, de azért gátolják. Ebből kezd nagyon elege lenni az uniónak. Mindenesetre csütörtökön lesz egy nagyon fontos tanácsülés. Ha addig nem sikerül dűlőre jutni, akkor Magyarország azt kockáztatja, hogy nem hagyják jóvá a Helyreállítási Alapot év végéig. A csütörtöki az utolsó alkalom, hogy megállapodás szülessen az Európai Tanács ülésén. Ha év végéig nincs megállapodás, akkor a pénz 70 százaléka automatikusan elvész. Ez 5,8 milliárd euró 70 százaléka.