Szenteczky János: ahogy a mondás tartja, ami nem öl meg, az megerősít

Millei Ilona 2023. június 19. 14:45 2023. jún. 19. 14:45

Szenteczky Jánost, a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatóját, az MSZP korábbi csepeli elnökét első fokon felmentette a Budai Központi Kerületi Bíróság a pótmagánvádas eljárás keretében támasztott hűtlen kezelés vádja alól. Szenteczky János azt mondja, túl azon, hogy a becsülete és az önérzete szilárdabb, összességében mégis az a megkönnyebbülés a fontos számára, hogy belátható közelségbe került ennek a szörnyűségnek a vége. Ahogy 2010-ben voltak politikai ambíciói, talán most is vannak, ha nem is olyan mértékűek, de abban biztos, hogy az elmúlt 13 évnek köszönhetően letisztultabb, bölcsebb, talán jobb ember is lett. És az ügynek talán ez a legfontosabb tanulsága.

2023. június 13-án ítélet született a Budai Központi Kerületi Bíróságon önnel kapcsolatban: a bíróság felmentette önt a pótmagánvádas eljárás keretében támasztott hűtlen kezelés vádja alól. Mit jelent pontosan az ítélet?

Az ítéletnek a nyilvánvaló jogi értelmezésén túl, természetesen van egy személyes értelmezése is és ennek a megértéséhez érdemes kicsit messzebbről indítani. A csepeli MSZP egy borzalmas tragédia után 2009 végen polgármester-jelöltet választott a személyemben. Én őszintén hittem a lehetséges győzelemben, abban, hogy 16 év után az MSZP egy kicsit innovatívabb, bátrabb városvezetést is megvalósíthat Csepel élén, mint addig. Barátokat, sporttársat, korábbi főiskolai csoporttársat, általános iskolai tanáromat beszéltem rá a közös indulásra. Sajnos a választók akkor nem hittek bennünk, az eredményt ismerjük. 2010 áprilisában, az első kétharmad birtokában jelentettek fel először, majd 2010 ősze után további félszáz feljelentést tett Csepel új, fideszes városvezetése. Ezeket a számokat ők maguk hangoztatták! Csúcsra járt akkor az „elszámoltatás”, és a velem szemben megfogalmazott „vádak” kárértéke elérte a százmilliós nagyságrendet.

A csepeli Fidesz és annak vezetői még 2023-ban is korrupcióról írnak önnel kapcsolatban…

Igen, de az igazság az, hogy ilyen típusú bűncselekménnyel soha nem is gyanúsítottak-, illetve vádoltak meg! Az elmúlt 13 évben a legtöbb feljelentésük még vádemelési javaslattal sem zárult, vagy az ügyészség ejtette a vádakat. Pedig a feljelentők mindent beleadtak, minden jogi lehetőséget kihasználtak, minden elutasító döntést elvittek a végső fórumig és megfellebbeztek. Még vagyonzárolást is kezdeményeztek ellenem.

Úgy tűnik, komoly jogi apparátust mozgattak erre a célra.

Az biztos! A velem kapcsolatos ügyek alapján – már amelyekről egyáltalán értesítést kaptam – legalább négy ügyvédi iroda, illetve egyéni ügyvéd járt el, illetve jár el ma is. Azokat az iratokat, amiken az aláírásomat megtalálták, töviről-hegyire átvizsgálták. Talán elmondhatom, hogy az egyik legjobban átvilágított önkormányzati cégvezető voltam abban az időben. Az, hogy most is egy felmentő ítéletről beszélhetünk, többek között azoknak a szakembernek köszönhető, akik akkor a Csevakban velem dolgoztak.

Mibe került az ön „elszámoltatása” a csepelieknek? 

A pontos számot nem tudom. 2017-ben, még önkormányzati képviselőként adatigényléssel fordultam a jegyzőhöz, hogy tájékoztasson az önkormányzat és az egyes intézményei 2010 októberétől kötött ügyvédi megbízásairól. A 2017 nyarán megadott adatok alapján, csak az önkormányzat több mint 30 millió forintot költött jogi eljárásokra.

Ez elképesztően nagy szám…

Még elképesztőbb, ha ezzel az összeggel szembeállítjuk az eddig jogerős ítéletben rögzített kárértéket, ami valamivel több, mint 2 millió forint. És a Csevaknak 2010 októbere után még lehetősége is lett volna ezt megtéríttetni, ám mégsem tette. De az igazán pofátlan dolog az, hogy a Csevak vezetése azokban az ügyekben, amelyekre a nyomozóhatóságon túl, az ügyészség is azt mondta, hogy nem történt bűncselekmény, úgynevezett pótmagánvádlóként citált a bíróság elé. Egy ilyen pert már jogerősen elveszítettek velem szemben, és a mostani ítélet is egy ilyen ügyben született.

Önről Csepelen 13 éve azt szajkózzák, hogy bűnöző, hogy éveken keresztül korrupt módon, másokkal – leginkább a szoci cimboráival – összejátszva, százmilliókkal károsította meg a csepelieket. Most pedig azt mondja, hogy a több mint 50 feljelentés után két ügyben marasztalták el, akkor is pénzbüntetésre ítélték?

Nem én mondom, hanem a jogerős bírósági ítéletek és az a sok elutasított feljelentés, megszüntető határozat, illetve felmentés, ami az elmúlt 13 évben született. Amiről persze mélyen hallgat a csepeli Fidesz…

Mi volt a két konkrét ügy, amiért végül büntetést kapott?

Az egyik egy edzőteremként használt helyiséggel kapcsolatos. Az Erdősor úton van ez a bizonyos ingatlan, amit évekig a Csepeli Ifjúsági Sport Egyesület, rövid nevén CSISE használt. Amikor az önkormányzat egyik intézményétől átkerült a kezelési jog a Csevakhoz, az egyesület vezetője felkeresett és jelezte, hogy a korábbi feltételek mellett, szívesen használná továbbra is az ingatlant. Ez alatt azt értette, hogy a kiszámlázott bérleti díjjal szemben az egyesület saját pénzéből az épületre költött karbantartási költségeket elszámolhassa. Ezt én elfogadhatónak tartottam, majd megkértem az ilyen ügyekkel foglalkozó munkatársamat, hogy készítse elő a szerződéstervezetet aláírásra. Az ügyintézés később elakadt, a szerződést nem írtuk alá, miközben a sportegyesület továbbra is használta és egyébként karbantartotta az épületet. A feljelentőim azt állították, hogy szándékosan juttattam előnyhöz a bérlőt, annak ellenére, hogy 2012-ben ők maguk találták meg a kézírásommal utasítással és határidővel ellátott bérleti szerződés-tervezetet az ingatlannal foglalkozó csevakos munkatárs íróasztalában.

Ezért lett ön hűtlen kezelő?

Igen, mert az ítélet indoklása szerint nekem kötelességem lett volna az ügyet naprakészen figyelemmel kísérni, és gondoskodni a bérleti szerződés aláírásáról. De ami a legfurcsább, hogy a Csevak későbbi vezetőinek, amikor észlelték a szerződés aláírásának a hiányát és még a bérlő bent volt a helyiségben és használta azt, lehetőségük lett volna a szerződés megkötésére, sőt, az elmaradt bérleti díj utólagos beszedésére is. De ezt nem tették meg. Ehelyett kirúgták a sportegyesületet a helyiségből, lezárták az épületet és feljelentettek engem, mert kárt okoztam az önkormányzatnak. Érdemes elmenni most az Erdősor utcába és megnézni: mi maradt az épületből azután, hogy a fideszes városvezetés lezáratta a korábban folyamatosan használt ingatlant. Az elmúlt 13 évben tudtommal már a második vezérigazgató áll a korábbi vagyonkezelő élén és eltűri ezt az állapotot. Vajon a jelenlegi városvezetők, vagy a tulajdonosi jogot gyakorló képviselő-testület tagjai miért nem tesznek feljelentést hűtlen kezelés miatt a nyilvánvalóan okozott károk miatt?

És mi volt a másik ügy?

Aláírtam néhány lakásbérleti szerződést, köztük az akkor csepeli rendőrkapitányét.

Ez volt a híres „lakásmutyi”?

Amennyiben azt mutyinak lehet nevezni, hogy az önkormányzat vezetői utasítják a beosztottjukat, a vagyonkezelő vezetőjét, hogy biztosítson lakást adott személynek, akkor igen.

Ezt elmondta a bíróságon is?

Én a 13 év alatt egyetlen egy alkalommal sem tettem terhelő vallomást senkire. Már jócskán benne jártunk az ügyet tárgyaló elsőfokú eljárásban, amikor a bíró beidézte a korábbi gazdasági területet felügyelő alpolgármestert. Ő a bíró kérdésére elmondta, hogy az önkormányzat tisztségviselői, vagyis a polgármester, a jegyző és ő közösen döntöttek az ügyben. Amikor pedig a bíró megkérdezte, hogy mi volt a Szenteczky szerepe az ügyben, a válasz így hangzott: „valakinek végre kellett hajtania.” A valódi bűnöm az volt, hogy nem mondtam a feletteseimnek, hogy nem hajtom végre az utasításukat, mert az szabálytalan lenne!

Ha jól tudom, a mostani ítélet az utolsó, önnel szemben folyó eljárásra tett pontot első fokon?

Igen, valóban ez az utolsó eljárás, ami velem szemben zajlik. És bár ez az ítélet még nem jogerős, bízom benne, hogy hamarosan azzá válik és lezárul egy szörnyű időszaka az életemnek.

Mi lesz az utolsó eljárás után? Mik a következő lépések a politikai sakktáblán? Egyáltalán tervezi még a politikában maradni?

Mielőtt a terveimről beszélnék, először szeretnék köszönetet mondani a támogatásért, a mellettem való kiállásért – elsősorban a családomnak, azoknak, akik szeretnek. A barátaimnak és a volt kollégáimnak. Köszönet jár a politikai közösségemnek, az MSZP minden tagjának, a korábbi és jelenlegi vezetőinek, de legfőképpen a fővárosi szervezet korábbi elnökének, aki az első perctől kezdve, több fórumon is kiállt mellettem! Ami pedig a terveimet illeti: ahogyan az elmúlt években, úgy ezután is támogatni fogom a pártom munkáját és célkitűzéseit. Ha kell, az első vonalból, vagy akár a háttérből. Mert, ahogy a mondás tartja: ami nem öl meg, az megerősít!