Szigorúan védett utasok érkeztek a Maldív-szigetekről

Föld S. Péter 2021. március 3. 17:17 2021. márc. 3. 17:17

Miközben az ország a Covid fogságában szenved, és a helyzet nem hogy javulna, de a jelek szerint még az eddiginél is rosszabbra fordul, érkeznek jó hírek is időnként. Az egyik ilyen, hogy vasárnap reggel sikeresen landolt a Liszt Ferencről elnevezett Ferihegyi repülőtéren egy Bombardier magángép. Arról a gépről van szó, amelyen Mészáros Lőrinc szokott családjával utazni, de Orbán Viktor is használta már, amikor a Videoton labdarúgóit kísérte el egy bulgáriai mérkőzésre. Annak kiderítését, hogy kik voltak a gép mostani utasai, akciófilmbe illő jelenetek során sikerült megakadályozni.

Az OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000 magángépről van szó, ennek utasaira volt kíváncsi az Alfahír újságírója, aki ezért kiautózott a Liszt Ferenc Repülőtérre. A kolléga kísérletét nem koronázta siker, mert minden igyekezete ellenére, nem sikerült megtudnia, kik érkeztek haza a Maldív-szigetekről. 

Nem azért nem tudta meg, mert nem ismerte fel a gépről leszálló embereket, hanem, mert – ki tudja kik – megakadályozták ebben. Előbb egy kisbuszt parkoltattak véletlenül oda, ahonnan látni lehetett volna a gépről leszállókat, majd – bár száraz volt az idő – esernyős emberek takarták el a kilátást az újságíró elől. Még elemlámpákkal is villogtak, hogy fotót se lehessen készíteni az érkezőkről, akik időközben annak rendje és módja szerint eltűntek a magyar közéletnek nevezett dzsuva jótékony homályában.

Az újságíró közlése szerint ezt követően, majdnem hazáig követte őt két – majd miután az egyiket lerázta, egy – autó. Mindez magánügy is lehetne, békeidőben, menetrendszerű repülőgépekkel mindenki oda utazik, ahova akar. Most azonban háborús helyzet van, a koronavírus megtámadta és megszállta Magyarországot. Az ország már egy éve a Covidtól szenved, és Orbán Viktor ígérete ellenére, miszerint „aki megbetegszik, azt meggyógyítjuk”, eddig több mint 15 ezren haltak meg a járvány következtében. Nőtt a fertőzöttek száma és miközben az egészségügyet az összeomlás szélére lavírozták, a kormánynak nem sikerült bizalmat keltenie az általa preferált, minden más oltóanyagnál drágább kínai vakcina iránt.

Ebben a helyzetben nem magánügy, hogy kik voltak a Bombardier gép utasai. Nem magánügy, hogy miközben az átlagemberek számára – amúgy érthető módon – gyakorlatilag minden külföldi utazás tiltott, milyen nemzetgazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy egyes honfitársaink egy távoli turistaparadicsomban süttessék a hasukat a pálmafákkal övezett vízparton, és áztassák habtestüket a tenger vizében.