Szijjártó a CNN-nek: álhír, hogy Magyarországon beszüntették a parlamentet

HírKlikk 2020. április 10. 09:41 2020. ápr. 10. 09:41

Álhír, hogy Magyarországon beszüntették a parlamentet – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban.

Szijjártó Péter csütörtök éjjel Budapestről nyilatkozott a televíziónak. A műsorvezetőhöz szólva, úgy fogalmazott: „(...) sajnálattal közlöm, hogy újabb álhírt terjeszt Magyarországról, mivel azt mondta, hogy a parlamentet beszüntették (...), ami nem igaz. A parlament ülésezik. Ezen a héten például (...) három napon is ülésezett."

A magyar miniszter arra reagált, hogy ezt megelőzően, a műsorvezető azt mondta: a francia nemzetgyűlés, a brit parlament és az amerikai kongresszus működik, míg a magyar nem.

A kabinet határozatlan idejű rendeleti kormányzáshoz kért felhatalmazást, és ezt a parlament elfogadta – tette hozzá a CNN műsorvezetője. Azt kérdezte Szijjártó Pétertől, hogy miért volt szükség erre a felhatalmazásra; melyek azok az intézkedések, amelyeket ne tudtak volna meghozni a koronavírus-járvány megfékezésére ekkora parlamenti többséggel.

A miniszter úgy vélekedett, hogy számos álhír terjed Magyarországról az új törvénnyel kapcsolatban. Sok helyütt kiemelik, hogy a jogszabálynak nincs időkorlátja.

„Ez nem teljesen igaz, mivel a törvény kimondja, hogy maga a parlament jelentheti csak ki a rendkívüli helyzetet. Őszintén szólva, ennél demokratikusabb megoldást nem is tudok elképzelni, hiszen a törvény a parlamentnek ad döntési jogot, amely demokratikus felhatalmazást kapott az emberektől" – hangoztatta Szijjártó Péter.

Kitért arra, hogy az Európai Unió három másik tagállamában – Lengyelországban, Máltán és Horvátországban – hasonló jogi szabályozás van érvényben.

„A kettős mércét teljesen elutasítom" – jelentette ki.

„Miért ismét Magyarország van terítéken? Ezeket a kettős mércéket kéne félretenni a jelenlegi vírushelyzetben" – mondta.

Megjegyezte azt is, hogy a parlament összetétele „nem egy lottósorsolás, hanem választások eredménye". Természetesnek nevezte, hogy a többség a kormánypártoké.

Álhír, hogy a kabinet ellenőrizetlenül és korlátlanul alkothat rendeleteket – jelentette ki a tárcavezető. A törvény világosan kimondja, hogy csak olyan rendeleteket lehet hozni, amelyek az országot, az embereket és a gazdaságot védik a koronavírus-járvánnyal szemben – fűzte hozzá.

A magyar tárcavezető azt hangoztatta, hogy azok a jogok, amelyeket a kormánynak adott a parlament, sokkal korlátozottabbak, mint azok, amelyekkel például a francia elnök rendelkezik „rendes körülmények között".

„Szóval úgy beállítani a helyzetet, mint egy demokrácia elleni támadást, méltatlan, őszintén szólva" – vélekedett.

Szijjártó Péter elmondta, hogy ezen a héten tizenhat törvénytervezetet nyújtottak be a parlamentnek, amelyeket két részre kell osztani.

„Egyrészről vannak a vírus elleni küzdelemre vonatkozó rendelkezések. Ezeknél lehetőségünk van a rendeletalkotásra, mint ahogyan azt sok más ország is tette, hiszen ezek sürgős ügyek. Másrészről vannak az olyan törvények, amelyek függetlenek a vírushelyzettől, ezeket a parlament rendes eljárásrend szerint hozza meg" – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek.

Forrás: MTI