Szijjártóék öt éve nem tették közzé, kikkel szerződtek

Zutyu 2020. január 3. 15:12 2020. jan. 3. 15:12

A Külgazdasági és Külügyminisztériumot nem érdekli a 16 éve hatályban lévő üvegzseb törvény – legalábbis, amióta Szijjártó Péter a külügyminiszter, nem tesznek közzé szinte semmit. 

Még a Medgyessy-kormány idején született meg az úgynevezett üvegzseb törvény. Ez a jogszabály azt volt hivatott elősegíteni, hogy átláthatóbb legyen az állami szervek munkája. A törvény egyik passzusa előírja – többek között – a minisztériumoknak, hogy tegyék közzé az 5 millió forintot meghaladó szerződéseik adatait, vagyis, hogy kivel, mire, mennyi pénzért és milyen időtartamra szerződtek.

A minisztériumok több-kevesebb rendszerességgel közzé is teszik ezeket az adatokat. Így került például nyilvánosságra, hogy több mint havi egymillióért ad tanácsokat a Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatosan Takaró Mihály, de ezekből az adatokból lehet azt is kiszámolni, mennyit költ a kormány propagandára. 

Na, a Külgazdasági és Külügyminisztérium oldalán semmi ilyen infomáció nem fellelhető. Az utolsó adatsor a szerződéses partnereikről 2014 júniusi – vagyis még a Martonyi János által kötött szerződéseket tartalmazza. Pedig érdekes tételek láthatnának napvilágot az adatokból, hiszen a 2014-es lajstromból kiderül: abban az évben 33 millió 665 ezer forintba került a külügynek a repülőtéri VIP-parkolók használata. 

Tehát arról szinte semmilyen adat nincs – mióta Szijjártó Péter a külügy vezetője –, mire költött a tárca és mennyit. Azért csak majdnem, mert Szijjártó 2014. szeptemberi hivatalba lépése után, egyszer közölték az ügyvédi költségeiket, egyszer pedig az informatikai beszerzéseik részleteit. Az ügyvédek szerződései csak 2015 tavaszáig fellelhetőek. Ezek közt csupán egy érdekes tétel akad: a Dr. Kertész Ügyvédi Iroda 37 milliós megbízása, mert a jogász vélhetően Rogán Antal propagandaminiszter bizalmasa, Kertész Balázs ügyvédi irodája lehet. 

A 2018-as informatikai költések közt pedig akad egy olyan tétel, hogy 8 millió forintot fizettek a tárca belső hálózatának, az intranetjének a fejlesztésére. A legnagyobb tétel pedig külképviseleti telefonközpont működtetésre ment el. Az ötéves keretszerződés alapján, a BravoGroup Rendszerház Kft. 697 millió forintot számlázhat, de jutott 12 millió forint műholdas telefonok működtetésére is. 

Közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a tárcához, hogy kiderüljön, ki mindenki mással szerződött a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium. Kérdésünkre az alábbi cinikus választ küldték:

„Az 5 millió forintot meghaladó értékű szerződések összefoglaló adatainak közzététele, az irányadó jogszabályoknak megfelelően, folyamatban van."