Szinetár Miklós: Vidnyánszky Attilának le kell mondania

HírKlikk 2020. augusztus 24. 14:20 2020. aug. 24. 14:20

Az, hogy Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, több mint bűn, hiba – mondta a Válasz Online-nak adott interjújában Szinetár Miklós, aki 51 éven át tanított a színművészetin – megszakítás nélkül.

A rendezőnek Vidnyánszky Attila is a tanítványa volt, sőt – ahogy fogalmazott –, „a szíve csücske”. „Attila utána az Operában rendezett nálam elsőrangú Kisvárosi Lady Macbethet és remek Jenufát. Debrecenben láttam tőle aztán olyan Turandotot, amelynél megrendítőbbet azóta sem, és életem legeredetibb Borisz Godunovját is ott és tőle láttam” – mondta, megjegyezve még, hogy a Nemzeti Színházban is szerette a rendezéseit.

Azzal kapcsolatban, hogy Vidnyánszky szerint, őt a liberális háttérhatalom üldözi, Szinetár úgy fogalmazott, hogy „vannak nyilatkozatai, amelyek méltatlanok a művészi rangjához”

„Attilának nem lett volna szabad igent mondania erre. Egyrészt: aki ennyi állást tölt be egyszerre, miközben nagyon sok előadást is rendez, azt megkérdőjelezi, hogy betölti-e azokat a hivatalokat rendesen. Másrészt egy ilyen patinás egyetem életében bekövetkező ekkora változásnál feltétlenül szükséges a konszenzus. Olyasvalakire van szükség, akit a szakma többsége elfogad. Azért nem értem a viselkedését, mert az a Vidnyánszky, akit én ismerek, tehetséges művész, ráadásul tényleg szeretetre méltó ember” – fogalmazott Vidnyánszky kuratóriumi elnöksége kapcsán.

„Ha Attila ma is az, akit én megismertem, akkor most azt kell, hogy mondja: nem boldogok tőlem, köszönöm szépen, mégsem csinálom. Már csak saját büszkesége okán is le kellene mondania a kuratóriumi elnökségről.”