Szívatja a kormány az egészségügyi dolgozókat, nem jár automatikusan az 500 ezer forint juttatás

HírKlikk 2020. június 13. 09:26 2020. jún. 13. 09:26

Még a kormány által egészségügyisnek minősített dolgozók közül sem kapja majd meg mindenki a beígért, bruttó 500 ezer forintos „koronavírus-jutalmat”.

Mint ismert, április elején jelentette be Orbán Viktor, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel, idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást adnak. Májusban a miniszterelnök egy képviselői kérdésre válaszolva, a Parlamentben azt mondta, július 1-jével fizetik ki az 500 ezer forintos plusz juttatást az egészségügyi dolgozóknak.

Azonban az Orbán-kabinet önkényesen átértelmezte a jogszabályban szereplő fogalmat, így estek ki a körből a gyógyszertári dolgozók illetve a szociális szektorban tevékenykedő ápolók.

Ezek után, június 10-én, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) elküldte a szolgáltatóknak a szükséges információkat az egyszeri 500 ezer forintos juttatás kedvezményezettjeiről, valamint az igénylés módjáról.

Most úgy fest, hogy nem is jár automatikusan, ugyanis igényelni kell.

„Bizony, igényelni kell ám június 19-ig, aki kimarad az lemarad. Ismét nagylelkűen elég időt adtak. nyolc napot, március óta nem volt elég idő”

– hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakember.

De még semmi sem biztos, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatójában az is szerepel,

„Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fent szereplő információk még előzetesek, csupán a támogatási igények gyorsítását, egyszerűsítését szolgálják. A végleges jogosultsági és egyéb feltételeket, a támogatás összegének számítását, a támogatásra jogosult intézmények és a juttatásban részesülő dolgozók körét, valamint az igénylési időszak végét az erről szóló Korm. rendelet fogja részletesen tartalmazni.”

A parlamenti honlap tanúsága szerint, az ügyben írásbeli kérdést tett föl az illetékes miniszternek Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), azt tudakolva, valóban kiküldte-e a NEAK a fenti levelet, mit nem tud az állami intézményrendszerben dolgozó egészségügyisekről a kormány, ami indokolttá teszi az újabb adatgyűjtést, és miért kell kérvényezni azt, ami a kormány szerint is jár.