Szlávik János: az emberek 8-10 százaléka csak az első oltást adatja be

HírKlikk 2021. május 18. 21:05 2021. máj. 18. 21:05

Szlávik János, a Dél-pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádiónak adott interjúban arról is beszélt, hogy szerinte ötmillió beoltottnál jelentős könnyítéseket lehet tenni.

„Mostanában egészen biztos, hogy lehet majd könnyíteni. A következő szám az ötmillió beoltott, ez már egy igen-igen magas szám. Nyilvánvalóan ötmilliónál sem lehet még mindent elengedni, de az ötmillió beoltott és a rendkívül alacsony napi esetszám miatt biztos, hogy lehet majd újabb könnyítéseket tenni" – mondta Szlávik az interjúban. Azt is hozzátette, hogy egy esetleges negyedik hullámot az oltatlanok magas száma indíthat el. 

„Minden országban látszik, hogy körülbelül 8-10 százaléka az embereknek csak az első oltást veszi fel. Az a baj, hogy bármennyire is jól hangzik az, hogy az első oltást követő három héttel már 70-80 százalékos védettség van, ez rendkívül gyorsan csökkenni fog. Ha nem lesz második oltás, akkor nem lesz meg a magas védettsége, igenis megfertőződhet, mert nem úgy védett, mint az, aki kettőt kapott" – hangsúlyozta Szlávik.

Azt is elmondta, hogy a poszt-Covidban szenvedők, ha kapnak egy védőoltást, akkor nagyon sok esetben javulnak a tüneteik. Csökken a fejfájás, visszatér a fizikai aktivitás. 

Forrás: InfoRádió