Szlovákia újra kelet felé fordul

HírKlikk 2024. április 8. 17:00 2024. ápr. 8. 17:00

Szlovákiában Peter Pellegrini diadalmaskodott az elnökválasztáson, mert a félelemre épített. Ám így most már világos: húsz évvel az uniós csatlakozás után az ország ismét kelet felé fordul. Bevált a rémületkeltés stratégiája. A belpolitikában persze már régóta a legfelső szinten terjesztik az álhíreket, a többit hozzáteszi a közösségi háló, a rengeteg dezinformációs kampánnyal, illetve algoritmussal.

Ezt nem tudta ellensúlyozni, hogy Korcok tisztességes hadjáratot folytatott, és azt ígérte, hogy ellenőrizni fogja a kormányt. Az eredmény azonban azt jelenti, hogy a hatalom eltávolodik az EU-tól, a Nyugattól és az utóbbi évek egy sor vívmányától. De attól is, hogy segítse Ukrajnát, ellenben előtérbe kerül a NATO-ellenes retorika, valamint a Putyin-pártiság.

A Süddeutsche Zeitung szerint immár teljes a szakítás Csehországgal, ám mivel Prágában Babis a visszatérésre készül, új szövetség van kialakulóban a térségen belül, Orbánnal az élen.

Hogy Pellegrini tényleg Fico táskahordozója lesz-e, ahogyan azt sokan jósolják, azt nem tudni. 53 százalékot szerzett, ami erős pozícióhoz juttatja a miniszterelnökkel szemben. Fél éve még azt hangoztatta, hogy nem nyújt segédkezet az európai jog megsértéséhez. Ha komolyan gondolta, az ad némi reményt. Mármint hogy a mocskos választási hadjárat után esetleg visszatér azokhoz az értékekhez, amikor korábban – legalábbis szóban – képviselt.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom