Szolgalelkűség Csepelen, szellemi köztársaság a VIII. kerületben

Föld S. Péter 2023. szeptember 3. 15:00 2023. szept. 3. 15:00

Csepelen a 22 milliárdos állami támogatásból felújított Jedlik Ányos Gimnázium falát Orbán Viktortól származó idézetekkel dekorálták ki, nemzeti színekkel keretbe foglalva. A kerület alpolgármestere, Ábel Attila szerint nincs ebben semmi rossz, szerinte Orbán Viktor a legsikeresebb magyar politikus a rendszerváltozás óta és ez objektív tény. Nagyjából ezzel egyidőben a VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium pedagógusai kikáltották a Vörösmarty Szellemi Köztársaságot, és kinyilvánitották, hogy megőrzik az iskolát olyannak, amilyennek megismerték és megszerették. Szolgalelkűség vs szabad szellem.

„Orbán Viktor a legsikeresebb magyar politikus a rendszerváltás óta és ez egy objektív tény. Ha Kossuth, Petőfi, Arany idézetek lehetnek az iskolákban, akkor Orbántól ugyanúgy lehet, és attól még egyikük sem lesz Sztálin.” Így reagált Ábel Attila, a csepeli önkormányzat Fideszből kizárt alpolgármestere Facebook oldalán a csepeli gimnázium Orbán-idézeteire.

Az alpolgármester szerint tehát rendben van, hogy az iskola diákjai és tanárai, világnézettől és politikai hovatartozástól függetlenül a jelenlegi miniszterelnök mondatainak árnyékában végzik munkájukat, azaz, tanítanak és tanulnak. A „Magyarország hét törvényének” is nevezett magvasságok Orbán Viktornak egy 2020-as beszédében hangzottak el, olyan veretes gondolatokkal, minthogy haza csak addig van, amíg van, aki szeresse, minden magyar gyermek újabb őrhely, az igazság erő nélkül keveset ér, vagy, teszem azt, csak az a miénk, amit meg tudunk védeni! Megtudhattuk azt is, hogy minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük, hogy határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs, valamint, hogy egyetlen magyar sincs egyedül.

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos vizsgálatot indított a gimnázium falára felkerült Orbán-idézetek miatt, és megígérte, hogy a vizsgálat eredményéről beszámol majd a nyilvánosságnak. Már most biztosak lehetünk abban, hogy a biztos törvénytelennek és erkölcsileg vállalhatatlannak ítéli majd, hogy a miniszterelnök mondataival szembesítsék naponta az arra járókat, ugyanakkor az is fölöttébb valószínű, hogy az iskola vezetése, valamint felügyelő szerve magasról tesz majd a biztos megállapításaira. Utóbbira azért is jó az esély, mert az oktatásért felelős Belügyminisztérium véleménye szerint ugyanis sem a kormány, sem a tárca, sem az oktatási államtitkárság, de még a Klebelsberg Központ sem felelős azért, hogy az iskolákat milyen dekorációkkal díszítik. 

Túl azon, hogy már ez sem igaz – itt ugyanis nem dekorációról van szó – kérdés, hogy a Belügyminisztérium akkor is ilyen csöndes belenyugvással fogadná-e a történteket, ha Orbán Viktortól más, ma már nem éppen komilfónak számító idézetekkel „dekorálnák ki” a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falait. Például, hogy „bár az olaj keletről jön, a szabadság mindig nyugatról érkezik.” Vagy emlékeztetném az iskola diákjait és tanárait arra, hogy Orbán Viktor kezdő politikusként még másként vélekedett az öregekről – „az idősek felélik a fiatalok jövőjét” – és volt idő, amikor a kereszténydemokrata honatyák felszólalásakor Orbán és fideszes társai „Csuhások, térdre! Imához!” bekiabálásokkal szórakoztatták magukat és a parlament plenáris ülésének közönségét. 

Nem mindenhol tombol a szolgalelkűség, a megfelelni vágyással elegy bokacsattogtatás. A VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium pedagógusai például az iskola Facebook-oldalán jelentették be, hogy kikiáltották a Vörösmarty Szellemi Köztársaságot. Ennek értelmében kinyilvánították, hogy „minden külső kényszer ellenére, megőrzik az iskolát olyannak, amilyennek megismerték és megszerették.

Olyan iskolának, ahol hazudozás helyett az őszinteség, közöny helyett a megértés, ostobaság helyett az értelem, pökhendiség helyett az alázat, gyűlölködés helyett a tisztelet, kétség helyett a bizalom szolgál továbbra is munkánk zsinórmértékéül." Kinyilvánították továbbá, hogy olyan utasításnak, szabálynak, bárkitől is származzon, nem fognak megfelelni, ami erkölcseikkel vagy szakmai hitvallásukkal összeegyeztethetetlen.

Két iskola, két világ. Az egyikben megfelelni képes szolgalelkűségre idomítják a diákokat, míg a másikat igyekeznek a szabadság kis szigetének megőrizni. Olyan helynek, ahol a három T nem azt jelenti, mint az egypártrendszer idején – Tilt, Tűr, Támogat – hanem azt, hogy Tehetség, Tudás, Teljesítmény.

Döntse el mindenki, hogy melyik iskolában jobb tanulni és tanítani.

Frissítés: Cikkünk megírása után jött a hír, hogy Bese Benő, a Jedlik Ányos Gimnázium igazgatója a szeretlekmagyarország portálnak nyilatkozva a következőket mondta: fogalma sincs, kinek az ötlete volt a tábla, ő is csak akkor szembesült vele, amikor már fölszerelték, jelezte, hogy aggályosnak tart egy ilyen tartalmú táblát, várja az állásfoglalást a Belügyminisztériumtól, de amíg dilemmában van, addig vár, nem takarja le. 

Mindehhez hozzátette: „Nyilván nekem is aggályaim vannak, mert a köznevelési törvény foglalkozik azzal, hogy a politikának nincs helye az iskolában.”