Szorul a hurok, miniszterelnök úr!

Ujhelyi István 2021. május 30. 09:53 2021. máj. 30. 09:53

Tavaly év végén Orbán Viktor azzal fenyegette meg Európát, hogy megvétózza az 1074 milliárd euró értékű következő hét éves uniós költségvetést és a 750 milliárd eurós újjáépítési alapot. Az önös, rövid-távú politikai célból belengetett orbáni vétó és az azzal való fenyegetés nem volt más, mint egy kristálytiszta és egyértelmű beismerő vallomás. Csak a tolvaj fél az elszámoltatástól. A Fidesz miniszterelnöke azért fenyegetett vétóval, mert attól tartott, hogy a több, mint tíz éve tartó dúlása, a sajtószabadság leépítése, a független médiára nehezedő folyamatos nyomás, a független igazságszolgáltatási rendszer leépítése, a példátlan mértékű, központilag irányított korrupció mind-mind olyan tényezők, amelyek külön-külön is indokolttá tehetik az új jogállamisági mechanizmus elindítását. Orbán Viktor nem kevesebb, mint 18500 milliárd forintnyi, Magyarországnak járó európai uniós forrást tett kockára, csak azért, mert attól tartott, hogy a Fidesz feudális rendszerének kiépítése miatt hazánk nem állná ki a jogállamiság próbáját. Mi ez, ha nem egy egyértelmű és világos beismerő vallomás Orbántól?

A decemberi uniós állam- és kormányfői csúcsot követően, a magyar miniszterelnök még úgy tért haza Brüsszelből, hogy a Karmelitából kézzel irányított propaganda-gépezetéhez tartozó lakájmédia minden egyes felületén Orbán Viktor győzelmi híradásait fújták. Azt harsogták, hogy a kormányfő győzött, a csata eldőlt, a brüsszeli támadásokat és terveket földre vitték. Na, persze. A pillanat uralására tett kísérlet természetesen egyszerűbb a történelmi vereség beismerésénél. A NER-kitartott médiapincsik győzelmi propagandájával szemben, azonban az igazság valami egészen más: a jogállamisági mechanizmusról szóló jogszabály ugyanis megszületett, és 2021. január 1-jén már életbe is lépett. Ez az eszköz lehetőséget biztosít arra, hogy ha valamely tagállami kormány figyelmen kívül hagyja az alapvető uniós értékeket és rendszeresen megsérti azokat, akkor az adott tagállamnak járó források kifizetése felfüggesztésre vagy csökkentésre kerülhet. Azonban fontos leszögezni, hogy az Európai Parlament nyomására, részben személyes munkám eredményeként a mechanizmus garantálja a végső kedvezményezettek védelmét, vagyis azt, hogy a vállalkozások, az önkormányzatok, az erasmusos diákok vagy éppen a civil szervezetek akkor is megkapják a nekik járó forrásokat, ha a tagállami kormányok felelőtlen és elhibázott politikája révén, elindul ellenük a jogállamisági mechanizmus.

Orbán még időt sem nyert azzal, hogy a jogállamisági mechanizmust megtámadta az Európai Unió Bíróságán, hiszen az Európai Bizottság, és maga Ursula von der Leyen, a testület vezetője személyesen is számos alkalommal egyértelművé tette, hogy 2021. január 1-je után egyetlen ügy sem merül a feledés homályába. Tik-tak. Az Európai Unió Bíróságának döntéséig ráadásul csak tovább szorul a hurok, ugyanis hamarosan hivatalosan is kiderül, hogy az Európai Unió Bírósága gyorsított eljárásban tárgyalja a jogállamisági mechanizmus ügyét. Ami Orbánék szerint nincs is, amit szerintük sikerült leállítani, szőnyegre vinni és amelyet azért jól feljelentettek Strasbourgban. A Fidesz miniszterelnöke azt hitte, hogy legalább a választásokig kap némi laufot ezügyben, de ajh, nem így lett. Az időhúzási kísérlet megbukik. Ennek egyértelmű jele az is, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament nyomására, várhatóan egy-két héten belül bemutatja a mechanizmus alkalmazására vonatkozó iránymutatásokat. Vagyis azt, hogy pontosan milyen esetekben, milyen indokkal indítható el az eljárás. Így gyakorlatilag a bíróság döntését követően, minden rendelkezésre áll majd ahhoz, hogy objektív szempontok alapján, a jogállamiságra fittyet hányó tagállami kormányok ellen formailag is elindulhasson a mechanizmus; ha arra szükség lesz. Ficsúrok! Disznósajt ide, pörköltszaft oda; ezt azért nehéz lesz a „gonosz Brüsszel” elleni történelmi győzelemként eladni.

A képlet egyszerű: Orbán Viktor vagy felhagy a NER-holdudvar kitömésével, az uniós források nettó ellopásával, a Balaton arcátlan felvásárlásával, a nyilvánosság tudatos megfojtásával, az igazságszolgáltatás aljas befolyásolásával, az állami vagyon szervezett kirámolásával, vagy lemondhat az uniós forrásokról. Tik-tak. Szorul a hurok. Miközben a jogállamisági mechanizmus elindulásához napról-napra közelebb kerülünk, az unió soros portugál elnöksége a napokban jelentette be, hogy június 22-én újabb meghallgatást szervez a 7-es cikkely szerinti eljárás keretében. Ugye emlékeznek még arra, hogy a Magyar Országgyűlés 133 legbátrabb embere milyen felhatalmazással küldte Orbán Viktort 2020 nyarán az uniós állam- és kormányfők maratoni, több napos csúcstalálkozójára?! Az országgyűlési határozatban a kétharmad tagjai feltételül szabták a Fidesz miniszterelnökének, hogy csak akkor adhatja áldását az uniós költségvetésre, ha a folyamatban lévő „hetes cikkely szerinti eljárásokat” még tavaly év végéig lezárják. Nos, miközben Orbán ezzel kapcsolatban is győzelemről és nyertes csatáról beszélt, a valóság az: nem, hogy nem zárult le az ügy, hanem épp ellenkezőleg – ebben is gyorsulnak az események.

Fontos tudni még, hogy a 7-es cikkelyes eljárás keretében, a magyar kormány újabb, immáron harmadik meghallgatását követően, az Európai Bizottság be fogja mutatja az éves jogállamisági jelentését, amely egy objektív keretrendszerben, azonos szempontok alapján vizsgálja a jogállamiság helyzetét unió-szerte, egységesen, mind a 27 tagállamban. A 2020-as éves jelentés Magyarország tekintetében lesújtó megállapításokat tett az igazságügyi rendszer függetlenségéről, a magas rangú vezetők és a korrupció kapcsolatáról, a gyenge anti-korrupciós keretről, a média függetlenségéről, és a civil szervezetek elleni politikai alapú támadásokról is. A politikai felhatalmazással való visszaélés, a Klubrádió elhallgattatása, a korrupciós ügyek sokasága, az önkormányzatok politikai alapon történő pénzügyi ellehetetlenítése és kifosztása csupán néhány érzékletes példa arra, hogy mit is jelentett ebben az évben az Orbán-rezsim számára a jogállamiság. Az Európai Bizottság éves jelentésével kapcsolatos kormányzati kommunikáció előre borítékolható: mindenért az ellenzék lesz a hibás, meg a Soros, meg a migránsok, meg Isten tudja ki még. Csak ők nem. Az biztos, hogy érdemi válaszokat, esetleg önkritikus szembenézést, netán önkorrekciót nem várhatunk tőlük. Ezért is kell leváltani ezt a pökhendi, közpénzéhes NER-elitet és újraegyesíteni a szétszakított Magyarországot! Tik-tak.