Sztrájkol az Orbán-kormány

Lendvai Ildikó 2019. február 3. 07:03 2019. feb. 3. 07:03

A héten ketten sztrájkoltak. Az audisok és a kormány. Győrben hét nap alatt sikert értek el - velük örült az ország. A kormány sztrájkja több éve tart, és kevesebb örömöt okoz.

Persze a munkaadók sosem túl boldogok a sztrájkoktól, és a kormánynak mi vagyunk a munkaadói. Szép javadalmat húz tőlünk, újra meg újra meghosszabbítjuk az alkalmazását, mégis sztrájkol. Bejár a munkahelyére, ahogy sztrájk idején is kötelező, de nem végzi el a feladatait. Rohad az egészségügy, csődöt mondott a szakképzés, elfolynak a közpénzek, baj van az igazságszolgáltatással, a végén már a nyugdíjak kifizetésével is. A kormánysztrájk egyre több veszteséget okoz nekünk, munkaadóknak. 

Pedig éppen ők hozták az új sztrájktörvényt, mindjárt 2010-ben. Mindenki másnak erősen korlátozták a sztrájkjogát, csak a magukét nem.

Szigorították pl. a "még elégséges szolgáltatás" szintjét: vasúti sztrájk idején pl. az elővárosi járatok 60%-ának, máshol 50%-nak járnia kell. Az ilyesmit talán észre sem vennénk, gyakran a metró és a buszok is ritkábban járnak, sztrájk nélkül is. Ideje lenne meghatározni, mit tekintünk a kormány részéről "még elégséges szolgáltatásnak" mondjuk a szociális ellátásban, a sürgősségi kezelésben vagy a korrupció megfékezésében.

Azt, ami van, biztosan nem. Úr isten, lehet, hogy a kormány jogtalan vadsztrájkot folytat?

Ez annál valószínűbb, mert a kormány megszegi a sztrájk idejére előírt "együttműködési kötelezettséget" is a munkaadóval. Nem tárgyal, nem működik ez együtt senkivel, az általam, mint munkaadó által felhatalmazott képviselőimmel a legkevésbé. Még csak nem is közli, mire készül, pedig erre is kötelezné a sztrájktörvény.

De mondott egy szót is előre, a parlamenti választás előtt arról, hogy elveszi a cafeteriát, megszünteti a lakástakarékot, elfogadtatja a rabszolgatörvényt, felhabzsolja a médiát? Az már végképp halálos bűnnek, jobban mondva. jogtalan sztrájknak számít a törvény szerint, ha a sztrájkoló megszegi a "békekötelmet", vagyis még érvényes kollektív szerződés ellen sztrájkol. Jó vicc. Hát a kormány kollektív szerződése négy évre szól, most meg még egy év se telt le, máris beszüntette az érdemi munkát. 

Baj lesz ebből. Merthogy a szigorú sztrájktörvény szerint a jogtalan sztrájkban elmarasztaltakat azonnal kirúghatják munkahelyükről. Sőt: a munkaadónak okozott kárt is megfizettetik velük.

Jó lesz, ha elkezdünk számolni.