Tagad a vuhani víruslabor

HírKlikk 2020. május 24. 13:30 2020. máj. 24. 13:30

Ismét megszólalt az utóbbi hónapokban számos összeesküvés-elméletben főszerepet játszó, több kormány által is rivaldafénybe helyezett vuhani víruslabor igazgatója. Wang Yanyi a kínai állami tévének elmondta, a laborban három, denevérektől származó koronavírustörzs tesztelése zajlik, de ezek egyike sem egyezik meg a SARS-CoV-2–vel, amiről egészen az első klinikai minta beérkezéséig soha nem is hallottak – írja az Index a Guardian-re hivatkozva.

Korábban semmilyen ismerettel nem rendelkeztünk róla, soha nem találkoztunk vele, nem kutattuk és nem is tároltuk a vírust. Mindenki máshoz hasonlóan, azt sem tudtuk, hogy létezik. Mégis, hogyan szivárgott volna ki a laborunkból, ha soha nem is volt ott? – mondta az igazgató a május közepén rögzített, szombat este leadott interjúban, hozzátéve azt is, hogy valóban dolgoznak denevérekből izolált vírustörzseken, Az új típusú koronavírussal összehasonlítva, azonban a legnagyobb egyezés csak 79,8 százalékos volt.

Yanyi emellett kitért arra az elméletre is, amely szerint, a laborban dolgozó, a denevérekből származó koronavírusokat 2004 óta kutató Si Cseng-li két korábbi mintája okozhatta a járványt, amelyek egyike 96,2 százalékos egyezést mutatott a mostani vírussal. Mint az igazgató elmondta, laikus szemmel nézve, ilyen mértékű egyezés nagyon magasnak tűnik. Természetes környezetben viszont rengeteg időt vesz igénybe, hogy egy vírus magától úgy fejlődjön és mutálódjon, hogy SARS-CoV-2 legyen belőle.

A labor vezetője szerint, az – egyebek mellett Donald Trump amerikai elnök által is előnyben részesített – elmélet nem több puszta kitalációnál. 

Index- Hírklikk a https://www.theguradian.com nyomán