Találtak még egy lehetőséget Trump eltávolítására a politikából – mégpedig örökre

HírKlikk 2021. január 13. 19:00 2021. jan. 13. 19:00

A legtekintélyesebb amerikai lapok az elnök lehetséges felmentésének, esetleges alkotmányos felelősségre vonásának (impeachment) esélyét és lehetséges következményeit vizsgálják. A The Washington Post viszont amiatt aggódik, hogy az impeachment nem akadályozza meg, hogy Trump később újra induljon elnökválasztáson, s két jeles amerikai egyetem jogász professzorait idézve, olyan megoldásra tesz javaslatot, amely lehetetlenné teszi az újbóli indulását.

A két professzor szerint a demokraták azért akarják sietve megindítani az impeachment eljárást, mert az alkotmány ezt az egyetlen módot teszi lehetővé a még hivatalban lévő elnök elleni fellépésre. Az impeachment célja nem a törvénysértő megbüntetése, hanem az ország védelme. De ezzel nem kell véget érniük azoknak a lépéseknek, amelyek lehetetlenné teszik, hogy Trump újrainduljon bármilyen szövetségi tisztségért. Van ugyanis az alkotmányban egy másik, kevésbé közismert rendelkezés, amely éppen ezt éri el, anélkül, hogy torzítaná az alkotmányt – olvasható a The Washington Post írásában. A 14. kiegészítés 3. pontja, amelyet a polgárháború után fogadtak el, kimondja: Trump eltiltható minden más szövetségi tisztségtől, ha bűnösnek találják „az Amerikai Egyesült Államok alkotmányát sértő zendülésben vagy lázadásban”. Ellentétben az impeachment eljárás megindításával ezt kimondhatja a két ház egyszerű többsége. A képviselőháznak mindössze azt kellene rögzítenie, hogy a Capitolium elleni roham bátorításával Trump részt vett egy „zendülésben, lázadásban”. Így Trump kizárólag akkor indulhatna újra elnökválasztáson, ha rá tudja bírni az akkori kongresszust, hogy mindkét ház kétharmados többségével megszüntesse ezt az akadályt. 

Nancy Pelosi házelnök a jelek szerint úgy véli, hogy Trump későbbi újbóli indulásának megakadályozására az egyetlen eszköz az újbóli, második impeachment, és ehhez kell megnyernie a kongresszus támogatását, amíg Trump még hivatalban van, még akkor is, ha a szenátusban a kérdés tárgyalása nem kezdődhet meg január 20., vagy 21. előtt. 

Problémák az impeachmen-tel

Az impeachment azonban jelen esetben problematikus, mivel eredeti célja az adott tisztségviselő eltávolítása a hivatalából. De még ha teljesen legitim lenne is, igen nagy terhet jelentene az ország és az új Biden-kormány számára is. 

Először is az eljárás könnyen végződhet Trump felmentésével, ha a legtöbb republikánus a felmentés mellett dönt, mert attól tart, hogy ha nem így tesz, akkor elidegeníti a jobboldali bázist. 

Másodszor: a tárgyalás megtartása a szenátus idejét venné el, s lassítaná Joe Biden megválasztott elnök igyekezetét, hogy minél előbb megerősítsék kinevezettjeit, és el is terelné a figyelmet az új kormány kezdeményezéseiről. 

Harmadszor pedig az még mélyebben megosztaná az országot, miközben Biden éppen azon fáradozik, hogy betemesse az árkokat. Trump természetesen bírósághoz fordulhatna, kérve annak kimondását, hogy a kongresszus megállapítása a zendülésben való részvételről nem felel meg a valóságnak. Ez azonban igen kockázatos lenne Trump számára, mert ez esetben neki kellene a tanúk padján, eskü alatt bizonyítania az igazát, és válaszolnia kellene a kormány ügyvédjeinek részletekbe menő kérdéseire arról, hogy egészen pontosan milyen magatartást tanúsított a támadás idején. Mi több, ha a bíróság végül helyben hagyná a kongresszus megállapítását, az ítélet aláásná a szélsőjobb állításait, amelyek szerint Trump pártos vérbosszú áldozata. 

Ennél azonban fontosabb, hogy a törvény az törvény, a jog az jog. Nem csupán a szereplők érdekében áll, hogy kövessék a 14. kiegészítés útmutatását, fontos demonstrálni minden amerikainak, hogy washingtoni képviselői komolyan veszik az alkotmányt. „Most kellene hátralépni egyet, leállítani a sietséget az utolsó pillanatban indítható impeachment-eljárást, és bevetni az alkotmányos eszközöket annak biztosítására, hogy Trump egyszer s mindenkorra, végleg távozik a hivatalából” – írta a két jogász professzor.

Forrás: Hírklikk