Tank egy magyar oligarcha udvarán? 

Kardos Ernő 2020. augusztus 4. 15:28 2020. aug. 4. 15:28

Már a nemzetközi sajtó is felfigyelt arra, hogy Magyarország jelentős mennyiségű fegyvert vásárolt a németektől. Az Orbán-kormány elsősorban harci-katonai felszereléseket, tankokat szerez be, amikkel nem csak NATO-kötelezettségeinek kíván eleget tenni, hanem a magyar demokrácia leépítésének folyamatában, a német politikai vezetés hallgatását is meg kívánja vásárolni. Ismeretes, hogy az utóbbi időben Angela Merkel ritkán szólal meg, ha Orbán Viktor antidemokratikus intézkedéseit kell kommentálni. 

Az elmúlt esztendőben Magyarország komoly fegyvervásárlásba kezdett. Már a nemzetközi sajtó is felfigyelt arra, hogy az Orbán-kormány 1.8 milliárd euró értékben vett német fegyvereket. A honvédelmi tárca az elmúlt négy évben rekord költségvetésből gazdálkodhatott, jövőre pedig a korábbi ráfordítás csaknem egyharmadával tovább növekszik a védelmi kiadásokra szánt összeg.   

A folyamatot Simonyi András egykori amerikai nagykövet a Klubrádióban úgy kommentálta, „Valószínű, hogy Orbán két legyet akar egyszerre agyonütni” A magyar kormányfő elsősorban meg kíván felelni Trump elvárásának, hogy NATO-tagként a kívánt szintre emelje a katonai kiadásokat. Másodsorban pedig el akarja csitítani azt a nemzetközi felháborodást, ami a magyar kormány demokrácia-leépítési törekvéseit kíséri. 

Simonyi sarkosan úgy fogalmazott, hogy „közismert: ha a németeknek a jogállamiság és saját gazdasági érdekeik között kell választaniuk, akkor az utóbbit választják”. Az egykori amerikai nagykövet mégis azt feltételezi, hogy a jogállam leépítését a „fegyverüzlet” lebonyolítása után a németek, illetve az uniós tagállamok nem fogják tudomásul venni. Simonyi András úgy látja, hogy „tartósan nem lehet tankvásárlásokkal megvenni az európai szövetségesek jóindulatát”.  

Simonyi arra is felhívta a figyelmet, hogy a fegyverbeszerzésről a magyar kormány már akkor kezdett tárgyalni, amikor az Európai Bizottság hivatalban lévő elnöke, von der Leyen, a német védelmi miniszter volt. „Azt kell mondani, hogy az Orbán kormány döntése nagyon rafinált és ügyes, hisz' felismerte, hogy ha a németeknek választani kell, akkor mindig a gazdasági érdekeik mellett döntenek” – fejezte be nyilatkozatát Simonyi András. Aki egyébként maga is azon az állásponton van, hogy ha Magyarország igazán modernizálni akarja a haderejét, akkor amerikai fegyvereket kellett volna venni. Ahogy a dánok, hollandok, belgák és norvégok is tették. Ami egyébként az ország számára hosszú távú politikai befektetést is jelentett volna, amellett, hogy azok korszerűbb fegyverek.  

Egyébként a Spiegel szerint, a német-magyar katonai együttműködés kínos pontja volt, hogy tatai páncélos dandárhoz érkező első Leopard-2 tankokat az a szélsőjobbos Kárpátia együttes indulója fogadta, amely zenekar számai magasztalják Horthy autoriter-zsidóellenes korszakát, a Hitler oldalán vívott háborút, és etnikailag tiszta Magyarországot sürgetnek a Kárpátaljától Horvátországig. A német védelmi minisztérium úgy véli, magyar belügy, hogy milyen indulót választanak.  

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Orbán-kormány 44 páncélost lízingelt a németektől. A közelmúltban hat Leopard érkezett a tatai ezredhez. A honvédelmi tárca az ellenzék kérdései ellenére, nem közölte a hazai ellenzékkel, hogy a beszerzésre miért volt szükség. Korábban Juhász Ferenc azt nyilatkozta portálunknak, hogy az általa felállított katonákból álló szakértői csapat azért szabadult meg a tankoktól, mert úgy gondolta, hogy Magyarország biztonságát nem fenyegeti olyan típusú veszély, amelyet kifejezetten csak tankkal lehet megvédeni.  

Az ország mai szakértői viszont úgy döntöttek, hogy szükség van új Leopardokra, ezért 350 milliárd eurót költöttek az 59 járműre. A döntésről előzetesen nem lehetett tudni semmit, ami önmagában nem meglepetés. Ugyanis arról a Honvédelmi Minisztérium – sok esetben érthetően – nem ad nyilvános tájékoztatást. De még a parlamenti képviselőknek sem enged betekintést a beszerzésekbe. Vadai Ágnes több levelére sem válaszolt a tárca vezetése. A DK-s képviselő azt nyilatkozta lapunknak, hogy a kormány a következő 15 évre 3 ezer milliárdos beszerzést tervez, de az előkészítés, a Zrínyi 2026-os nevű program végrehajtása is lényegében titokban zajlik. Vadai szerint, ennek a programnak a keretében szerezték be azt a honvédségi szállítójárművet is, amely Orbán Viktor, vagy a kormánytagok személyi fuvarozását végzi.  

Vadai Ágnes, aki a honvédelmi bizottság alelnöke, ugyancsak értetlenül és döbbenten figyeli a milliárdos beszerzést. A képviselő lapunknak elmondta: azt látja, hogy a honvédség tulajdonában lévő Airbus-t a miniszterelnök már lenyúlta, de azért reménykedik abban, hogy a beérkező tankok nem valamelyik Orbán-közeli oligarcha udvarán kötnek majd ki.