Tarlós, a vétlen bűnös

Föld S. Péter 2019. szeptember 30. 07:29 2019. szept. 30. 07:29

Minden autós rémálma, hogy halálra gázol valakit. Gyereket, felnőttet, bárkit. Hiába vezetünk elővigyázatosan, tartjuk be a szabályokat, bármelyikünkkel megeshet, hogy egy gyerek, vagy felnőtt féktávolságon elénk ugrik, és esélyünk sincs, hogy elkerüljük a tragédiát. A mindig és mindenben jól informált PestSrácok szerint a Gulyás Márton fémjelezte Partizán arra készül, hogy Az ismeretken Tarlós című, háromrészesre tervezett sorozatában beszámoljon a főpolgármester negyedszázaddal ezelőtti balesetéről, amikor - a vizsgálatok szerint - vétlen sofőrként halálra gázolt egy autója elé szaladó kisgyereket.

Ha a híresztelés igaz, és Gulyás Márton Partizánja tényleg erre készül, akkor innen üzenném neki, hogy ez nem egy jó ötlet. Tarlós Istvánt ugyanis nem a 25 évvel ezelőtti balesetével kell támadni, nem egy olyan tragikus esettel, melyben ő maga vétlen volt, s ami miatt bizonyára máig kísértik az akkor történtek.

Tarlós főpolgármesternek azt kellene a szemére vetni, amiben valóban bűnös. Azt, amiről már írtunk néhányszor, de nem lehet elégszer. Hogy nem gazdája a fővárosnak, hanem csupán helytartója. Vagy, ha úgy tetszik, Orbán gazda intézője, a miniszterelnököt képviseli ezen az Orbán számáras távoli és nem túlságosan kedvelt gyarmaton. Tarlós bűne nem az, hogy negyedszázaddal ezelőtt elészaladt egy kisgyerek, hanem az, hogy hagyta az Orbán-kormány által kifosztani Budapestet. Nem szólt egy szót sem a Városliget tönkre tételekor, s hallgatott akkor is, amikor kivágták a Kossuth tér fáit.

Csöndben maradt a szégyenletes Szabadság téri emlékmű kapcsán, úgy tett, mintha neki ehhez semmi köze nem volna. Pedig, a belvárosi Szabadság tér ugyanúgy Budapesten van, mint ahogyan nemrég még Budapesten volt az elüldözött CEU nevű egyetem - ezzel kapcsolatban sem hallottuk, hogy Tarlós főpolgármester tiltakozott volna. Nem szólt akkor sem, amikor tönkre tették a Magyar Tudományos Akadémiát, és politikusnak álcázott percemberek packáztak az intézmény nemzetközi hírű tudósaival.

Nem a sok évvel ezelőtti gázolás miatt bűnös Tarlós, hanem azért, mert nem kérte ki magának, hogy az őt támogató Fidesz egyetlen valódi kihívóját, Karácsony Gergelyt nemtelen, aljas eszközökkel igyekszik lejáratni. Ha Tarlós főpolgármesterben volna bátorság és tisztesség, akkor tiltakozna az őt támogató pártnál, és közölné velük, hogy ő nem így akar győzni. Sportszerű versenyben szeretne főpolgármester maradni, mégpedig azért, mert meggyőződése, hogy neki jobb és hasznosabb elképzelései vannak Budapestről, mint riválisának. És nemcsak a levegőbe beszélne erről Tarlós főpolgármester, hanem el is mondaná, hogy milyen konkrét víziói vannak a fővárosról, mit tenne azért, hogy Budapest a mostaninál szebb és szerethetőbb, a budapestiek élete pedig jobb legyen.

Ezekkel a bűneivel kellene szembesíteni Tarlós főpolgármestert és nem azzal a szerencsétlen esettel, amiben történetesen nem ő volt a hunyó.