Tébolyult elme (ön)pusztító döntései

Vásárhelyi Mária 2020. december 20. 04:30 2020. dec. 20. 04:30

Ezek már tényleg a hatalomtól megrészegült, féktelen bosszúvágytól hajtott, tébolyult elme (ön)pusztító döntései.

Néhány nappal ezelőtt kerültek nyilvánosságra a mértékadó közvéleménykutató cégek legutóbbi mérései, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy az ellenzéki városok kivéreztetése rengeteget ártott a kormány népszerűségének, Budapesten és a nagyvárosokban az elmúlt hónapokban 34-36-ról 23-százalékra csökkent a támogatottságuk, legalább félmillió szavazót veszítettek. A kutatásokból az is kiderül, hogy a botrányos járványkezelés mellett éppen az önkormányzatok elleni hadviselés verte ki a biztosítékot a választóknál, miközben az ellehetetleníteni szándékozott Karácsony Gergely népszerűsége növekedett.

Orbán nyilván arra számított, hogy a forrásmegvonás eredményeképpen növekszik a fővárosban és a nagyvárosokban az önkormányzattal szembeni elégedetlenség, és a választók az ellenzéki önkormányzatok ellen fordulnak. Ehelyett azonban – úgy tűnik – éppen az ellenkezője történik. Ilyenkor egy racionálisan gondolkodó politikus leáll az ilyen kudarcos politikával és megpróbálja visszafordítani a folyamatokat. Orbán azonban láthatóan nem tud leállni, hanem tovább feszíti a húrt, arra számítva, hogy addig szorítja a hurkot az ellenzéki önkormányzatok nyakán, amíg a választók be nem látják, hogy nincs más választásuk, mint a kormánypártok jelöltjeinek támogatása. Csakhogy ez a kiéheztetéses politika láthatóan nem fog bejönni, a választók is egyre inkább úgy fogják érzeni, hogy a kormány elszívja előlük a levegőt, üldözi őket. És nem fognak saját üldözőikre szavazni. Márpedig Magyarországon Budapest és a nagyvárosok ellenségeként nem lehet választásokat nyerni.

Ráadásul a válságkezelés miatti elégedetlenség fokozatosan le fog szivárogni a kistelepülésekre is. Hogy Orbán elvesztette a mértéket, azt az olyan bejelentései is jelzik, mint például, hogy „egy hétvége alatt be tudjuk oltani a magyar lakosságot". Ez a kijelentés annyira abszurd, mint amennyire felesleges. És a valóság százszorosan rá fog cáfolni. Ahogyan rácáfolt a „mindenkit meg fogunk gyógyítani", „annyi munkahelyet hozunk létre, amennyi megszűnik", „mindenki hozzájut az influenza elleni oltáshoz" és sorolhatnánk. Racionálisan működő politikus nem hazudik olyat, amiről tudja, hogy a valóság könnyedén rácáfol az állítására. Ilyen abszurd és óvatlan kijelentéseket csak az enged meg magának, akinek egyáltalán nincsenek határai, és aki hisz abban, hogy az ő szavai tényleg felülírják a valóságot.

A diagnózis pedig már tényleg a pszichiátriára tartozik.