Teljes hírzárlat az Orbán-kormány 350 milliárdnyi orosz vagyon zárolásáról?

HírKlikk 2022. december 17. 12:45 2022. dec. 17. 12:45

Az Orbán-kormány leírta, hogy zárolt 350 milliárd forintnyi orosz vagyont, legalábbis erről tett jelentést november végén Brüsszelnek a Népszava által látott összesítésben. Azóta viszont a jelek szerint teljes hírzárlatot rendelt el.

Az összeg nem csak nagysága miatt figyelemre méltó, hanem azért is, mert novemberig alig 1,2 millió forintot zároltak. Noha a hír nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki, a befagyasztott összegről beszámolt a Reuters, az ukrán média vagy éppen az orosz állami RT is, a kormány továbbra sem válaszol a Népszava kérdéseire. Így azt sem tudni, mikor, kinek a döntése alapján és milyen vagyonelemeket foglaltak le. A lap megkereste pénteken Oroszország budapesti nagykövetségét is, de onnan sem jött válasz.

Máshol általában maguk a hatóságok tették közzé a zárolások hírét. Németországban például egy, a hamburgi hajógyárban lévő, 600 millió dollárt érő, 156 méteres luxusjachtról, amely a Putyin-közeli orosz milliárdos Aliser Uszmanové – számoltak be. Az olasz hatóságok szinte kezdettől névvel együtt közlik, hogy kitől, mit foglaltak le: zár alá vették Andrej Melnyicsenko szénmilliárdos, Alekszej Mordasov acélbáró és Gennagyij Timcsenko oligarcha szuperjachtjait, ahogy a szélsőséges háborús propagandista Vlagyimir Szolovjov, vagy Oleg Szavcsenko toszkánai luxusvilláit is.

A lap által látott legutolsó brüsszeli összesítés szerint Olaszországban 2,3 milliárd, Németországban 2,2 milliárd, Ausztriában majdnem 1,8 milliárd eurónyi, a szankciós listára került orosz magánszemélyek itteni vagyonát képező értékre tették rá a kezüket a hatóságok. Az EU igazságügyi biztosa, Didier Reynders még októberben jelentette be, hogy az unióban addig 17 milliárd euró – mintegy 7000 milliárd forint – orosz vagyon került zár alá a szankciók következtében.

Forrás: Népszava