Tényleg ez lesz az utolsó óraátállítás?

HírKlikk 2020. október 24. 12:55 2020. okt. 24. 12:55

Talán már az utolsó téli óraátállításra készülünk! Az óraátállítás ugyanis baleseteket, alvászavarokat, stresszt okoz. A magyarok különösen gyűlölik az óraátállítást. Ahogy az az Európai Bizottság által kiadott statisztikai adatokból is látszik, tíz emberből kilenc azonnal kiiktatná az óramutató kötelező előre- vagy visszatekergetését.

Előfordulhat, hogy a holnapra, tehát október 25-re virradó, a téli időszámításra való átállás lesz a legutolsó ilyen átállás az óraátállítások évtizedhosszú sorában – írja a pénzcentrum. Mégpedig azért, mert mint ismeretes, az Európai Parlament 2018 februárjában európai polgárok kezdeményezésére felkérte a Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását. A Bizottság az ezt követően elvégzett konzultáció során, 4,6 millió választ kapott európaiaktól, akiknek 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást. 

Miután szinte mindenki utálja, ezért a Parlament döntése értelmében, 2021-től megszüntetik a tavaszi és őszi óraátállítást. Ennek következtében, az uniós tagállamok, akik a nyári időszámításra szeretnének áttérni, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, míg, akik a télit preferálnák, ők 2021. október utolsó vasárnapján abszolválhatnák ugyanezt.   

A parlamenti döntés után, azonban a képviselők egymás közötti egyeztetésre kérték a tagállamokat és a Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. Ez azt jelenti, hogy ha a Bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, legfeljebb egy évvel elhalaszthatják az óraátállás megszüntetését.  

A Magyar Alvásszövetség véleménye szerint, a világjárvány jelentős mértékben megváltoztatta az emberek napi életmódját, és a negatív hatások nem kímélték az alvási szokásokat sem: kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszunk! – írta legfrissebb állásfoglalásában a Magyar Alvásszövetség, hangsúlyozva, a „polémia, hogy a nyári vagy a téli időszámítás legyen, egyelőre a közbeszédben téma, az egyéni állásfoglalások jelentős mértékben függnek szubjektív megítélésektől, sokféleképpen megközelítve ezt a kérdést, amelynek végső eldöntéséhez az érintett országok kormányzati szintű összehangolása kívánatos."