Terjed a járvány a készpénz segítségével?

HírKlikk 2020. november 25. 16:36 2020. nov. 25. 16:36

Egy brit jegybank által végzett tudományos kísérlet azt figyelte meg, hogy a készpénzhasználat útján fertőzhet-e a koronavírus.

A koronavírus-járvány első hulláma óta hallhatjuk: ahol csak lehet, használjuk a kártyás fizetést, azzal ugyanis minimalizálni tudjuk a kórokozó átadását. Szemben a készpénzes megoldással, a bankjegyekre ugyanis mindenféle szennyeződés rátapadhat – írja a hvg.hu.

A Bank of England, azaz a brit jegybank elvégeztetett egy kísérletet, amely azt vizsgálta, hogy tényleg akkora-e a kockázat a készpénzhasználat esetén járványos időszakban, mint azt egyesek hangoztatják.

Sky News által is ismertetett kutatást hagyományos brit bankjegyekkel végezték. A kutatók azt vizsgálták, hogy a vírus darabkái mennyi ideig maradnak aktívak (vagyis fertőzőképesek) a felületre kerülve.

A vizsgálat eredménye megnyugtató, ugyanis nagyon csekély az esélye annak, hogy valaki bankjegyek révén kapja el a koronavírust.

A kísérlethez 10 fontos bankjegyekre koronavírust tartalmazó mintákat juttattak. A részecskék egy órán át maradtak stabilak, utána pedig rohamosan csökkent a bankjegy fertőzöttsége.

Hat óra elteltével a bankjegyen a víruscseppek eredeti dózisának mindössze öt százaléka volt megtalálható. Öt nappal később pedig már nem lehetett megmondani azt sem, hogy valaha fertőzőek lettek volna a bankjegyek.

A vonatkozó tanulmány szerint kijelenthető, hogy a koronavírus-járvány esetében nem a bankjegyek jelentik a fő fertőzésveszélyt, hanem az olyan tárgyak, és eszközök, amelyekhez mások is hozzáférnek. Illetve persze az, ha valaki fertőzött személy közelében tartózkodik. A bankjegyek ilyen értelemben csekély kockázatot hordoznak, hiszen kicsi az esélye, hogy a boltban elővéve, pont rájuk tüsszent/köhög valaki.

Forrás: hvg.hu