Tévés összecsapás a miniszterelnök-jelöltek között

HírKlikk 2021. szeptember 12. 09:10 2021. szept. 12. 09:10

Ma este fél 9-től látható az ATV-ben az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-aspiránsok első vitája. A pártok öt héten át tartó egyeztetések eredményeképpen állapodtak meg a részletekről. Hasonló keretben még kétszer találkoznak majd, azokat már az RTL Klub közvetíti.  

„Izgalmas szakmai kihívás ez az esemény, az őszi politikai szezon egyik legnagyobb dobására készül az ATV a legnézettebb műsorsávjában.” Így nyilatkozott előzetesen Németh S. Szilárd, a csatorna vezérigazgatója. Bednárik Imre hírigazgató pedig arról beszélt, hogy ma este valamennyi jelölt elárulja majd, ha jövőre ő veszi át Orbán Viktortól a miniszterelnöki posztot, az első héten mi lesz a három legfontosabb intézkedése.

A miniszterelnöki tisztségre pályázóknak legalább 20 ezer támogató aláírást kellett összegyűjteniük a hétfőn zárult szakaszban. Ez ötüknek sikerült. Utána azt közölték, hogy Karácsony Gergelyt – az MSZP, a Párbeszéd és az LMP jelöltjét – támogatták a legtöbben. Az előválasztási bizottság szerint a főpolgármester több mint 41 ezer szignót gyűjtött. A második a DK-s Dobrev Klára, a harmadik pedig a független Márki-Zay Péter lett. Jakab Péter (Jobbik) és Fekete-Győr András (Momentum) is teljesítette a penzumot. Az Új Világ Néppárt elnöke, Pálinkás József viszont bejelentette, hogy neki nem sikerült elég aláíráshoz jutnia. 

Érdekesség, hogy az ellenzéki előválasztás szeptember 18-án kezdődő első fordulója előtt csak ez az egy miniszterelnök-jelölti vita lesz. Az RTL Klubon ugyanis a szeptember 26-i zárás előtt két nappal, 24-én találkoznak majd legközelebb a jelöltek. Azt a vitát Rábai Balázs vezeti, akárcsak a harmadik erőfelmérőt, amelynek még nincs pontos időpontja. Valamikor a második forduló idején – vagyis október 4. és 10. között lesz –, de azon már csak az a három jelölt vesz részt, akik az első menetben a „dobogón”, vagyis az első három helyen végeznek. 

A pártok azt hangsúlyozták, hogy az előválasztás egyik célja visszahozni a vitakultúrát a magyar politikába és a közéletbe. Ezért nem volt kérdéses egyikük számára sem, hogy egy demokratikus országban egy választás idején biztosítani kell a jelölteknek a vita lehetőségét. A pártelnökök már korábban megállapodtak abban, hogy három televíziós vita lesz. Lényegében meg is pályáztatták az eseményt a lebonyolításra jelentkező médiumok között. Szempont volt, hogy minél nagyobb közönséghez juthasson el a vita, valamint a felvételek utólagos felhasználási joga is. 

Így a vitákat főműsoridőben láthatják az érdeklődők. A ma esti első műsort Simon András vezeti. Az ATV egyébként már korábban sorozatot indított, amelyben szakértők segítségével elemzik az előválasztás legfontosabb témáit. Az sem mellékes, hogy a képviselőségre pályázó jelöltek is tartanak hasonló vitákat. Az egyik elsőt a Partizán közvetítette a három szombathelyi induló között, de az előzetes ígéretek szerint legalább harminc hasonló volt és lesz ezekben a napokban.  

Forrás: Hírklikk