TGM: Orbán Viktornak mennie kell!

HírKlikk 2020. december 2. 15:50 2020. dec. 2. 15:50

„Magyarországon elérkezett a változás ideje” – nyilatkozta Tamás Gáspár Miklós az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A filozófus szerint ma már olyan állapotban van a politikai rendszer, hogy a tapasztalatlan, és csekély tehetségű ellenzék hatalomra kerülése is közérdek. Demeter Szilárd Origón megjelent írására reagálva Tamás Gáspár elmondta, hogy ami a hírhedt cikkben megjelent, az nemcsak gyomorforgató, hanem bizonyíthatóan hazug is. Sajnos ilyen uszító cikk hetente, nagy számban jelenik meg a kormányközeli magyar sajtóban. Csak a Magyar Nemzet naponta közöl fél tucat hasonló hangvételű írást.

Tamás Gáspár Miklós már az interjú elején azt közölte, hogy nem kívánja kommentálni azt a botrányt, amely Szájer József körül kialakult. A filozófus szerint a melegbárban történteket – beleértve a kábítószer előkerülését, vagy Szájer kétségbeesett menekülését – a politikus magánéletének tekinti, s semmilyen formában nem nyilatkozik arról.

A beszélgetés ezek után Demeter Szilárd Origón megjelent, hírhedt és visszavont írásáról szólt. TGM cáfolta azt, a magyar kormánypropagandában gyakran visszatérő állítást, amely szerint a „nyitott társadalom” korlátlanul fogadná a bevándorlókat. Ez ugyanis nem igaz, hisz' a nyitott társadalom fogalmát 1945-ben írta le Karl Popper, és művének legfontosabb tézise, hogy szabad és egyenlő emberek csak nyitott társadalmakban élhetnek együtt. Felfogása szerint antikommunista volt, s az írásával kezdődött a szellemi hidegháború. Nem mellesleg Popper tanítványa volt Soros György, viszont az hangsúlyozandó, hogy a menekültkérdés a nyitott társadalom elméletéhez nem tartozik hozzá. Ez tehát csak a Fidesz találmánya, tesszük hozzá.

Ezek után Tamás Gáspár Miklós felidézte, hogy ha a jobboldal által elátkozott multikulturalizmus nem létezne, akkor erdélyiként sem ő, sem Demeter Szilárd nem járhatott volna a határon túl magyar nyelvű óvodába, iskolába, vagy egyetemre. Nem beszélve a magyar nyelvű médiumokról. Ha nem lenne multikulturalizmus, akkor le kéne szedni a kétnyelvű feliratokat, illetve a székely zászlókat. Csak monolit román társadalom létezne.

Szerinte Demeter Szilárd írásával nem csak az a baj, hogy kegyeletsértő, fasiszta jellegű, hanem tele van hazugsággal, pontosabban szólva „egy árva szó nem igaz az egészből”. TGM üdvözölte, hogy az állami vezetőként dolgozó Demeter írásától közvetlen munkatársai is elhatárolódtak. Ezért a filozófus úgy látja, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről le kell mondania az igazgatónak. Miután árt a magyar államnak, a magyar jobboldalnak és az egész országnak!

Nem beszélve arról, hogy ellenségességet szít a határon túli magyarsággal szemben. Tamás Gáspár szerint Kolozsváron előkerült egy trikó, amelyre az van írva, hogy „erdélyi, de rendes!”  De itthon is szörnyű viszonyok vannak, hisz az érzékelhető rasszizmusra a közönség is rasszizmussal válaszol. Bizonyos körökben „ez a cigány” csak Orbán Viktort jelenti.  A filozófus leszögezte: súlyos állapotban van a hazánk, amiért a főhatalom birtokosa a legfőbb felelős.

Ez nem mehet így tovább, elérkezett a változás ideje! – hangsúlyozta TGM, aki azt is jelezte, hogy ő bár kevéssé bízik az ellenzékben, de most már olyan rossz állapotban van a politikai rendszer, hogy egy viszonylag tapasztalatlan ellenzék is jobb lenne, mint a Fidesz kormányzása.

Változásra van szüksége az országnak!

„Orbán Viktor tovább nem maradhat az ország élén, mert morálisan lezüllesztette, tönkretette az országot” – nyilatkozta Tamás Gáspár Miklós a kereskedelmi televízióban. Igaz, hogy ebben más szereplők is részt vettek, de az ország szinte teljhatalmú uraként Orbán felelőssége a legnagyobb.

Ezért Orbán Viktornak mennie kell! – hangzott el az ismerősen csengő mondat, amely először Kádár János leváltásával kapcsolatban hangzott el a közéletben. A filozófus hangsúlyozta: Orbán Viktor nem maradhat tovább Magyarország vezetője!

Ezek után idézte a visszavont Demeter-írás azon passzusát, hogy Európa ma úgy néz bennünket, magyarokat, vagy a lengyeleket, ahogy Hitler nézte a zsidókat. Kvázi: Európa az ellenségünk.

Holott ezzel szemben az igazság az, hogy az ország 70 százaléka helyeselné az Európai Bizottság hatáskörének szélesítését. Elsöprő többség helyesli, hogy a jogállami mechanizmus feltételévé tegyék az uniós pénzek kifizetését. Ugyancsak elsöprő többség helyesli, hogy az ország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Bár a felsorolt lépéseket az ország többsége helyesli, Orbán Viktor viszont ellenzi, s vele a fideszes szavazók fele. A közvélemény-kutatások azt bizonyítják, hogy a kormány kisebbségbe lavírozta önmagát, rettenetesen bizonytalan a támogatottsága.  Ezért hisztizik igazából.

TGM úgy látja, hogy ha az ellenék kicsit vonzóbb lenne, akkor már nem néhány százalékos fölénnyel vezetné a népszerűségi listát, hanem már 80 százalékon állna. Ugyanis Orbán Viktor ma az egyik legnépszerűtlenebb politikus az országban. Ennek a vége összeomlás lesz. Ezért a filozófus úgy látja, hogy a Fidesz feladata az lenne, hogy ellenzékben rekonstruáljon egy tűrhetőbb magyar jobboldalt.

A Fidesz vezérkarnak úgy kellene visszavonulnia, hogy ne gyűlölje őket mindenki. Orbán Viktorral szemben már most is fokozhatatlan a gyűlölet az országban. Az egymillió hívő talán még a kormányfő mellett áll, de vele szemben 7-8 millió csak a gyűlölet hangján beszél a politikusról.

Ma már Orbán Viktort nem tartja alkalmasnak az ország a kormányfői szerepre! Orbán mítoszát a koronavírus járvány tökéletesen megsemmisítette. Mára kiderült, hogy Orbán Viktor rosszul kormányoz! – fejezte be az interjút Tamás Gáspár Miklós.

Forrás: Hírklikk