The Washington Post: hatalmas érdeklődés előzi meg Szász János közelgő új amerikai bemutatóját

HírKlikk 2023. március 27. 19:45 2023. márc. 27. 19:45

Szász János új amerikai rendezésének szentelt igen terjedelmes cikket a tekintélyes amerikai The Washington Post a azzal, hogy a neves magyar színházi és filmrendező egy elnyomó országot hagyott maga mögött, lassan gyökeret ereszt Amerikában, és új fejezetet nyit a karrierjében.

Szász a washingtoni Arena Stage színházban Tony Kushner Angyalok Amerikában című két színdarabból álló művének „Közeleg az ezredforduló” című első részét rendezi. A darab „az amerikai nemzet állapotát” vizsgálja: azokat a faji, vallási, politikai és társadalmi kérdéseket, amelyekkel az országnak szembe kellett néznie a Reagan-elnökség idején, amikor az AIDS járványként terjedt. Az „Angyalok Amerikában – Közeleg az ezredforduló” 1993-ban elnyerte a legjobb drámának járó Pulitzer-díjat – emlékeztet a The Washington Post.

A cikk hosszan ismertette Szász János pályafutását, egyebek között azt, hogy az Arenában 2001-ben nagy figyelmet és elismerést keltve és sok bírálatot kiváltva megrendezte a „Vágy villamosa” című darabot. Idézett a társulat tagjainak lelkes szavaiból, és rámutatott: Szász János az „ultranacionalista magyar rezsim elől” menekült el.

Szász a szerzőnek elmondta: nehéz volt elhagynia a hazát, az otthont, de nagyon boldog Amerikában. Mivel családjának egy része Magyarországon él, nem szívesen beszél az őt ért üldözésről, ami arra késztette, hogy elhagyja szeretett hazáját és kultúráját. A szerző azonban a rendező barátaitól úgy tudja, hogy a döntését Orbán Viktor kormányának fokozódó agresszivitása előzte meg, ami abban csúcsosodott ki, hogy 2021 februárjában házkutatást tartott a lakásán a rendőrség,  elvették a számítógépeit és telefonjait. A Baltimore-ban lévő Nemzetközi Színházfejlesztési Központ vezetője arra is emlékezett a szerzőnek nyilatkozva, hogy Szász János már Orbán hatalomra jutása előtt is aggódott a magyarországi antiszemitizmus fokozódása miatt. Az illető szerint pedig  „a helyzet az azóta eltelt időben nagyon súlyossá vált”.

Szász János beszélt arról, hogy szereti Magyarországot, de nem akarja, hogy a gyerekei ott nőjenek fel. Az állandó felfordulás, és ezen belül az SZFE 2021-ben bekövetkezett átvétele megerősítette abban, hogy sürgősen el kell menni.

Tony Kushner is leült a rendezővel, aki elmondta neki, hogyan képzeli el a darabot, és az író áldását adta az elképzelésre – mondta el Szász János, azzal, hogy erre nagyon büszke.

A cikk szerzője szerint nem utolsósorban korábbi amerikai rendezései alapján hatalmas érdeklődés várja Szász János közelgő új bemutatóját.

 

Forrás: Hírklikk