Tiltakoznak a gyermekek kiszolgáltatottsága ellen az oktatásban

Millei Ilona 2023. október 19. 09:30 2023. okt. 19. 09:30

A roma és nem roma gyerekek együttnevelése érdekében szülők, pedagógusok és civil szervezetek fogtak össze, hogy felhívják a döntéshozók és a társadalom figyelmét az iskolai elkülönítés rendkívül káros hatásaira. Az Együttnevelés Szövetség a Belügyminisztérium előtt tart majd demonstrációt. A PSZ az ombudsmannál átfogó vizsgálat megtartását kezdeményezte az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményekben.

Ma tíz roma diákból hat olyan iskolában vagy osztályban tanul, ahol ők vannak többségben. Van olyan település, ahol a roma gyerekek évek óta konténerekben tanulnak, nem ritka, hogy a cigány diákoknak más bejáraton kell közlekedniük és külön ballagnak nem roma társaiktól. A külön oktatás ráadásul szinte minden esetben beázott falakat és alacsony minőségű pedagógiai munkát is jelent.

Az elkülönítés legsúlyosabb formája pedig az, amikor úgy különítik el őket speciális iskolákba és osztályokba, hogy ezt az értelmi képességük nem indokolná. Eközben pedig a valóban sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók tömegei nem kapják meg a megfelelő segítő szolgáltatásokat, hiszen egyre kevesebb a gyógypedagógus is – fogalmaznak a szövetség honlapján.

A roma és nem roma gyerekek együttnevelésének érdekében szülők, pedagógusok és civil szervezetek fogtak össze, hogy felhívják a döntéshozók és a társadalom figyelmét az iskolai elkülönítés rendkívül káros hatásaira.

Az Együttnevelés Szövetség tagjai az elmúlt hónapokban számos településen gyűjtöttek eseteket érintett szülőktől és gyerekektől, akik valamilyen módon áldozataivá váltak az SNI-vé minősítésnek, illetve az elkülönítésnek.

E történeteket mutatják be ma 13.30-kor a Belügyminisztérium előtt tartandó rendhagyó demonstráción, amely keretében Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak szeretnék eljuttatni követeléseiket.

A Polgár Alapítvány segítségével létrejött Együttnevelés Szövetséghez számos civil szervezet, köztük a Tanítanék Mozgalom, az 1 Magyarország Kezdeményezés, valamint a Rosa Parks Alapítvány is csatlakozott.

Mindemellett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezte, hogy Kozma Ákos ombudsman indítson átfogó szakmai vizsgálatot az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményekben (EGYMI), konduktív pedagógiai intézményekben. A szakszervezethez érkezett panaszok, jelzések alapján az épületek rossz állapotban vannak, a körülmények méltatlanok, nem mindenhol megfelelő végzettségű szakember foglalkozik a gyermekekkel, a tanulókkal. Több helyen kevés a gyógypedagógus, a gyógypedagógiai asszisztens, a gyógytornász, az iskolaorvos, a védőnő. A személyi feltételek áttekintésén kívül a PSZ kérte annak vizsgálatát is, hogy az intézményekben mindenhol rendelkezésre állnak-e a gyermekek fejlesztéséhez szükséges eszközök.

Ha az ombudsman vizsgálata feltárja, hogy nem megfelelő egy-egy intézmény állapota, feltételrendszere, a PSZ kéri a fenntartók, illetve az állam felelősségének megállapítását is. A gyermekek jogainak védelme érdekében kezdeményezett átfogó szakmai vizsgálathoz a PSZ minden segítséget megad.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom