Tíz százalékkal is emelkedhet a kenyér ára

HírKlikk 2020. január 27. 08:55 2020. jan. 27. 08:55

Várhatóan mennyivel kell majd mélyebben a zsebbe nyúlni mindennapi kenyerünk beszerzésekor? – tette fel a kérdést a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilap.

Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség régiós elnöke, aki a Jászapátiban működő Sütőház Kft. ügyvezető igazgatója, a szoljon.hu-nak elárulta, az ő terveik között is szerepel áremelés. Már jelezték is partnereiknek.

– Azt jelenleg még nem tudjuk, végül milyen mértékű emelésről lesz szó, még nincs információnk arról, pontosan mennyivel drágul a liszt. Egyelőre csak ennek tényét jelentették be a malmok.

Általánosságban viszont elmondható, hogy tíz százalék körüli emelésre lehet számítani.

Ezt mindenképpen indokolja az idei nyolc százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelés, az üzemanyag drágulása, valamint az euró árfolyamának folyamatos emelkedése.

Hozzátette: a vevők február-március hónapban fognak az árak változásával szembesülni.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerint a búza árával nincsenek gondok, viszont a munkabér emelkedése a liszt előállítását is megdrágítja.

– A pék­áruk drágulását emellett az energia- és szállítási költségek is meghatározzák. Nyolc-tizenkét százalékos emelkedés arányban áll a költségnövekedéssel – tette hozzá.

Forrás: szoljon.hu