Tízmilliárd forintért ünnepelteti magát Orbán augusztus 20-án

N. Vadász Zsuzsa 2020. május 14. 17:32 2020. máj. 14. 17:32

Már a koronavírus-járvány kitörése elején, a veszélyhelyzet kihirdetésével egyidőben, félretett a kormány 10 milliárd forintot az augusztus 20-i, minden eddiginél nagyobb szabású össznépi ünneplés-fesztivál finanszírozására – értesült a Hírklikk. Az, hogy mire kell ez az irdatlanul nagy összeg, az kiderül a mai kiszivárogtatásból.

Merthogy nem újságírói bravúrból jelenhetett meg ma a Magyar Hírlapban, majd annak nyomán, a médiában futótűzként terjedő hír a kormány által augusztus 20-ára időzített nagyszabású fesztiválról. Ha valaki nem tudná: ma tartották az Európai Parlamentben azt az ülést, amelyen Orbán Viktor és kormánya ismét kínpadra állíttatott a veszélyhelyzet ürügyén bevezetett korlátlan hatalma, a jogállamiság, a demokrácia, a sajtó-, valamint a szólás- és a véleménynyilvánítás sérelme miatt.

A koncepció az ünnepségre már régen elkészült, a pénzt is elkülönítették megvalósítására, csak azt várták, mikor lesz a legjobb értesíteni róla a nagyérdeműt. Az időt pedig pont most, az EP-vita napján látták elérkezettnek arra, hogy megtegyék. Csak nem elterelendő a figyelmet a magyar közvélemény egyre nagyobb részében felmerülő kételyekről, s ellensúlyozandó a kritikus hangokat?

Tízmilliárd forint – ennyit különítettek el az augusztus 20-i ünnepségekre – tudta meg portálunk. Tavaly és az azt megelőző évben a tűzijáték 222-222 millió forintba került. Igaz, azon túl, voltak más – vélhetően pénzbe kerülő – programok is. Persze nagyságrendekkel kevesebb és kisebbek, mint ahány és amilyenek az idén lesznek.

Legalábbis a kiszivárogtatottak szerint.

Ebből megtudhatjuk, hogy nagyszabású, három napos Szent István-fesztivált tervez a kormány augusztus 20-a alkalmából, de a cél – nem is titkoltan – nem elsősorban az államalapításról való megemlékezés, hiszen „ha minden jól megy, nemcsak a nemzeti ünnepről szólnak ezek majd, hanem a járvány utáni újrakezdésről is”.

Lesz drónjáték, légiparádé, és óriás méretű szobrok teszik még látványosabbá az ünnepet, amelynek részeként a főváros számos pontján családi programokra is sor kerül. Az eddigieknél sokkal több helyszínre terveznek programokat, rendezvényeket, végig a Duna mentén is. Lesz Magyar Ízek Utcája, az ünnepi forgatag pedig a Margit hídtól a Petőfi hídig tarthat majd. Az Andrássy úton felvonulásra készülnek, hagyományteremtő szándékkal. S megtartják a Szent Jobb-körmenetet is, 20-án este.

Orbán itt nem áll meg: A Magyar Turisztikai Ügynökség jelezte, hogy a tűzijátékot, valamint az államalapítás előtt tisztelgő, hivatalos megemlékezéseket 2020-tól kezdődően, többnapos, a főváros egészét érintő Szent István-napi programsorozatként tervezik megtartani.

Jobb félni, mint megijedni: ezért kell cirkuszt adni az esetleg elégedetlenkedő népnek.