Több fideszes csatorna nyílt Putyin-propagandát folytat

HírKlikk 2022. február 24. 17:00 2022. feb. 24. 17:00

Miközben a magyar kormány hivatalosan az uniós közös álláspontot követve, Ukrajna területi egységét támogatta, a fideszes médiagépezet jelentős része nyíltan Putyin pártján áll. Több orosz forrásból származó, Ukrajnát az agresszorként lefestő álhírt terjesztenek, sőt, az az igény is felmerült, hogy Magyarország szálljon be Ukrajna felosztásába.

Ukrajna és a Nyugat támadt agresszorként Oroszországra, ukrán katonák kelet-ukrajnai civileket mészároltak, egyébként ukrán nép és államiság nem is létezik, a mai ukrán államot jobb lenne feloszlatni – ilyen és hasonló állítások nemcsak az orosz állami propagandában, hanem a Fideszt támogató, közpénzből is működő csatornákon keresztül jelentek meg – írja az Átlátszó.

Miközben az Orbán-kormány politikusai nagyon diplomatikusan fogalmaznak az egyre súlyosabb orosz-ukrán válsággal kapcsolatban, addig a fideszes kommunikációs gépezet több eszköze is pont ugyanazokat az álhíreket és narratívákat közvetíti, amelyeket a Kreml is hangsúlyoz, hogy ürügyet keressen Kelet-Ukrajna megszállásához és egész Ukrajna lerohanásához.

A legerősebben a Fideszhez közelálló közösségi oldalakon („Fidesz-metaverzum”) jelent meg, de kisebb mértékben a tévékben is megjelent az oroszbarát narratíva. Az orosz álhírek és  torzítások mellett, felbukkan egy sajátosan magyar motívum is, az a fantázia, hogy Putyin visszaadja Magyarországnak Kárpátalját.

Az állami M1 híradója Putyin bejelentését egy – az orosz, ukrán és nyugati álláspontokat is bemutató – riportban dolgozta fel. Ugyanakkor a híradás elején azt tartották fontosnak kiemelni a köztévés szerkesztők, hogy a szakadárok ellenőrizte területen élők ünneplik az orosz döntést, utcabál kezdődött, mivel „rendezetlen volt a hovatartozásuk, sem Oroszországhoz, sem Ukrajnához nem tartoztak”, emiatt a rászorulók nem kapták meg a juttatásaikat – valójában Donyeck és Luhanszk egész területét Ukrajnához tartozónak tekintik az államok, köztük Magyarország is. 

A szakadár államokra ezzel szemben a köztévés híradóban következetesen „Ukrajna és Oroszország között fekvő területekként” hivatkoztak.

Ennél erősebb oroszbarát állítások hangzottak el a Vaszily Miklós és Mészáros Lőrinc pénzéből elindított Pesti TV-ben. Itt a Politikai Hobbista című műsorában az Ukrajna-szakértőként bemutatott (valójában fotós és hadmérnök) Mernyó Ferenc adott interjút, aki arról beszélt, ukrán nép és kultúra nem létezik, az ukrán csak az orosz egy nyelvjárása. Azt is mondta, Kelet-Ukrajnába ukrán katonák törtek be. Az egyik műsorvezető azt is állította, hogy „állítólag” konkrétan Oroszország területére hatoltak be Rosztov mellett.

A Pesti TV-vel közös szerkesztőségű, 2020-ban 100 millió forint közpénzzel megtámogatott Pesti Srácok oldalán szintén megjelent egy ukrán támadásról szóló álhír.

Az online médiumok közül az Átlátszó szerint érdemes még megemlíteni az Origót, amely bár nem közölt orosz propagandát, a napokban gyakorlatilag egyáltalán nem tudósított az ukrajnai eseményekről. Majd azután, hogy Ukrajna több nagyvárosát is orosz bombázás érte, és több helyen átlépték a határt a katonák, a portál olyan bejegyzést tett közzé, amely szerint „Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása”.