Több mint 29 milliós bírság a CIB-nek és a Raiffeisennek

HírKlikk 2020. július 7. 10:35 2020. júl. 7. 10:35

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB-re és a Raiffeisen Bankra a pénzmosás- és terrorizmus-finanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.

Az MNB keddi közleménye szerint, a bankok – egyebek mellett – számos gyanús ügyletet nem, vagy nem azonnal jelentettek be az illetékes hatóságnak, nem megfelelően működtették belső ellenőrzési és információs rendszerüket, és többször elmaradtak azok a belső képzéseik, amelyek a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzését célozták.

Az MNB hivatalból végzett vizsgálatokat a két banknál a pénzmosás- és terrorizmus-finanszírozás-megelőzési tevékenységük ellenőrzésére. A vizsgálat a CIB Bank esetében 2017. január 1-jétől, míg a Raiffeisen Banknál 2017. július 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A közlemény szerint, CIB Bank több alkalommal nem jelentette be haladéktalanul (vagy ismételten) az erre kijelölt hatóságnak a pénzmosásra, terrorizmus-finanszírozásra vagy a dolog büntetendő cselekményből való származására utaló, tudomásukra jutott információkat. A Raiffeisen Banknál pedig számos esetben, a bejelentési kötelezettség teljes elmulasztására derült fény.

Ezeken felül, a jegybank a CIB Banknál mulasztást tárt fel annak felügyeleti adatszolgáltatásával, a Raiffeisen Bank esetében pedig az automatikus szűrőrendszer jogszabályi elvárásoknak megfelelő kötelező szűréseivel és a bank belső kockázat-értékelésével kapcsolatban.

A célvizsgálat során feltárt jogsértések miatt, az MNB a CIB Bank esetében 9,625 millió, a Raiffeisen Bank számára pedig 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, és (a jogsértések típusától függően) 90-105 napos határidővel kötelezte a bankokat a hiányosság kijavítására, és az arról való írásbeli rendkívüli adatszolgáltatásra a jegybanknak.

A bírságösszegek meghatározásakor súlyosító körülménynek számítottak a témával kapcsolatos rendszerszintű, súlyos és ismétlődő hiányosságok. Enyhítő körülményként értékelte viszont az MNB, hogy a hitelintézetek a vizsgálat során, már intézkedéseket hoztak a jogsértések egy részének kiküszöbölésére.

Mint ismert, az MNB a pénzügyi piaci szereplők vizsgálatánál kiemelten ellenőrzi a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás megelőzésével kapcsolatos szabályok betartását is. A jegybank a korábbi pénzmosási témavizsgálatában és a jelen eljárásban is tapasztalt hiányosságok nyomán, a jövőben is kiemelt figyelmet fordít minderre.

Forrás: MTI