Tordai megfogadja Polt Péter tanácsát

NVZS 2019. február 26. 12:37 2019. feb. 26. 12:37

„Ha már egyszer Polt Péter Legfőbb Ügyész tálcán kínálta fel a lehetőséget, akkor élünk is vele, és módosítót nyújtunk majd be a büntetőeljárási törvényhez” – közölte a Hírklikkel Tordai Bence. A Párbeszéd politikusát azután kerestük meg, hogy Facebook oldalán nyilvánosságra hozta azt az egyperces videót, amelyen az Elios-szal kapcsolatos OLAF jelentés nyilvánosságra hozataláról kérdezte Polt Pétert a Parlament folyosóján.

Polt Péter két markos testőr kíséretében sétált a Parlamentben, amikor Tordai nekiszegezte a kérdést, amit a PM politikusa azzal indokolt Facebook posztjában, hogy „miután a fideszes legfőbb ügyész megfutott Jávor Benedek kérdései elől az EP-ben, és nem válaszolt érdemben azonnali kérdéseimre az ülésteremben, a folyosón, két testőrön keresztül folytattam a faggatózást: tovább védi-e Polt Orbán Viktor vejét az Elios-botrányban?”.

A Legfőbb ügyész egy nyakatekert választ adott erre, miszerint „az OLAF jelentés nyilvánosságra hozatalát a bűntőeljárás szabályai szerint lehet elrendezni, e szerint az OLAF feljelentésének a részét képezi és azt az érdekeltek ismerhetik”. Tordai, mint „érdekelt állampolgár” (hiszen – mint mondta – 13 milliárdot loptak el az Elios-ügy kapcsán) többszöri kérdésére sem kapott választ. Polt ugyanakkor azt mondta, hogy Tordai „képviselőként tud előrelépni: adjon be indítványt be a büntetőeljárási törvény módosítására, s ha módosítják, mint jogalkalmazó ő nyilvánosságra hozza majd”.

Portálunk kérdésére, hogy mit fog lépni, Tordai elmondta: be fogják nyújtani a módosítót, s ezen felül kérdést is fel fognak tenni az igazságügyi miniszternek arról, hogy miként lehetséges akkor nyilvánosságra hozni az OLAF-feljelentést a budapesti M4-es ügyében, amely a szocialisták-liberálisok felelősségét feszegette, s hogy-hogy most nem teszik meg, amikor Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak a szerepéről van szó.