Törőcsik Marira emlékeztek a Nemzeti Színháznál

HírKlikk 2021. április 16. 18:55 2021. ápr. 16. 18:55

A péntek hajnalban elhunyt Törőcsik Marira emlékeztek péntek délután a Nemzeti Színháznál.

A Nemzeti Színház bejáratánál lévő emlékhelyen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár; Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a teátrum társulatának tagjai egy-egy szál sárga rózsát helyeztek el Törőcsik Mari portréja előtt. Törőcsik Mari kedvence a sárga rózsa volt.

A színművész tisztelői az emlékhelyen pénteken 21 óráig, a továbbiakban pedig a hét minden napján 10 és 21 óra között helyezhetik el virágaikat.

A színháznál emlékezők a hangszóróból többek között Pilinszky János verseit és a János vitéz részleteit hallhatják felvételről, Törőcsik Mari előadásában.

A Nemzeti Színház arra kéri a tiszteletüket tevőket, hogy az emlékhelyet, a Nemzeti Színház Hajóorrát a Soroksári út felől kijelölt útvonalon közelítsék meg. A járványhelyzetre való tekintettel azt kérik, fokozottan ügyeljenek a megfelelő távolságtartásra. Ha lerótták kegyeletüket, a tömeg elkerülése érdekében a Duna felőli oldalon, a Nemzeti Színház parkolójának irányába lehet távozni.

A színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál. Törőcsik Marit a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti, kérésére a temetést szűk családi körben tartják majd.

Ingyen megtekinthető Törőcsik Mari három klasszikus filmje

Törőcsik Mari három filmjét is ingyenesen elérhetővé tették a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n. Szerda éjfélig bárki számára elérhető 

  • az 1958-as, Fábri Zoltán által rendezett Édes Anna,
  • Maár Gyula 1976-os filmje, a Teketória és
  • az 1986-os Szamárköhögés, Gárdos Péter rendezésében.
Forrás: MTI