Történelmi rekordon a magyarországi kórházak tartozása

HírKlikk 2024. március 28. 08:30 2024. márc. 28. 08:30

Újabb 30 milliárddal nőtt a kórházak adóssága, ami így február végére elérte a 110 milliárd forintot. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint ez történelmi rekordnak számít.

,,A négy egyetemmel együtt csaknem 110 milliárd az intézményrendszer adóssága, ez mindenképpen történelmi rekord" – így fogalmazott Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Bár a kórházi eladósodás régi probléma, a mostani helyzet lényegesen súlyosabb a korábbiaknál – tette hozzá. A Magyar Államkincstár friss adatai szerint február végén 88,4 milliárd forint volt a kórházak adóssága. Ebben az összegben ugyanakkor nem szerepel a négy modellváltó orvosegyetem tartozása. Utóbbi intézmények február végén 18,7 milliárd forintot görgetettek maguk előtt. 

,,Olyan még nem volt, hogy év elején, február végén 100 milliárd fölött lett volna az adósság, és különösen két tényező az érdekes, az egyik hogy ugye tavaly decemberben volt egy 90 milliárdos adósságrendezés, de az is csak 60 milliárdra tudta levinni az adósságot, a másik pedig hogy az év első két hónapjában, idén januárban és februárban 19-20 milliárddal nőtt mind a két hónapban az adósság"  – magyarázta Rásky az ATV Híradónak.

Egy hónap alatt ez közel 30 milliárd forintos emelkedést jelent, a január végi 67,6 milliárd forintnyi adóssághoz képest. Rásky László hangsúlyozta: míg pár évvel ezelőtt az intézményrendszernek valamivel több mit a felét érintette az eladósodás, mára már az összes kórháznak van kifizetetlen tartozása a beszállítói felé.

A Honvédkórházban például januárról februárra egy milliárd forinttal nőtt a tartozás, de több vármegyei intézményben is hasonló emelkedés történt. Rádai Tamás igazgató úgy fogalmazott: nagyon sok beszállító már napról- napra él. 

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója elmondta: ha a kormány nem rendezi azonnal a kintlévőségeket, akkor több beszállító arra fog kényszerülni, hogy elbocsájtsa az alkalmazottait vagy csak készpénz ellenében lesz hajlandó folytatni a szállítást a kórházak számára. 

,,Nem sokáig bírja egy vállalkozás azt a helyzetet, amikor neki be kell fizetnie az adókat, járulékokat, a dolgozóit ki kell fizetni, a felhasznált energiát ki kell fizetni, közben pedig a vevői nem fizetnek az értékesített eszközökért, tehát bevételek hiányában egy fenntarthatatlan helyzet jön létre a beszállítók oldalán" – részletezte az igazgató. Rádai Tamás hozzátette: a kórházi leállások 10-15 százaléka mögött az eszközhiány áll. 

A Híradó kereste az ügyben a Belügyminisztériumot. Válaszukban azt írták, hogy csak a tavalyi évben 90 milliárd forintot fordítottak a kórházi adósságok rendezésére. Hozzátették: a kormány elkötelezett az egészségügy fejlesztése mellett, ugyanakkor a kórházak gazdálkodásának hatékonyságát is erősíteni kívánják. Arra a kérdésre azonban nem válaszoltak, hogy a mostani adósságállományt mikor akarják rendezni. 

Forrás: atv.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom