Törvényességi felülvizsgálatot kezdeményez az új szmsz miatt a győri polgármester

HírKlikk 2024. október 8. 15:50 2024. okt. 8. 15:50

Törvényességi felügyeleti eljárást indított a kormányhivatalnál és panaszt tesz az Alkotmánybíróságon az új szervezeti és működési szabályzat (szmsz) miatt Pintér Bence (Tiszta Szívvel a Városért Egyesület – TVSZ), Győr ellenzéki polgármestere – tudatta a városvezető kedden sajtótájékoztatón.

Pintér Bence elmondta, hogy szerintük a szeptember 24-én elfogadott új szmsz arra tesz kísérletet, hogy bizonyos polgármesteri jogköröket, amelyeket az önkormányzati törvény rögzít, elvonjon.

Álláspontjuk szerint az szmsz nem szabhatja szűkebbre a polgármesteri hatásköröket az önkormányzati törvénynél.

Kiemelte, hogy részletesen átvizsgálták az szmsz-t és meglátásuk szerint nemcsak a szabályzat, hanem annak elfogadása is aggályos, mert a polgármesteri hivatal munkatársainak az elfogadás előtt 90 percük volt arra, hogy átnézzék.

Hozzátette: az előző közgyűlésen „megszavazták, hogy a döntéseket a polgármester kizárólag a Fidesz frakcióvezetőjének” a hozzájárulásával hozhat, és létrehozták a frakciók értekezlete nevű „kamuszervezetet”.

A frakcióvezetők értekezlete véleményező szervként van jelen, ugyanakkor a véleménye köti a polgármestert, emellett a döntési mechanizmusban a Fidesz frakcióvezetőjének többsége van – mondta.

Az ellenzéki polgármester beszélt arról is, hogy az október 11-én tartandó alakuló közgyűlés elé egy új szmsz-t terjesztenek, amelynek tartalma függ attól, hogy a jelenleg is folyó tárgyalásokon a Fidesz frakcióvezetőjével miben tudnak megegyezni.

Pintér Bence hangoztatta, hogy míg az előző szabályzat a „skála egyik végén volt, addig a mostani a másik végén”. Az lenne előnyös, hogy a „skála közepén megtaláljuk azt a pontot, ahol a város jól tud működni”.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom