Törvényt módosítana az extrém száguldozók miatt Molnár Zsolt

HírKlikk 2023. szeptember 7. 09:45 2023. szept. 7. 09:45

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója újabb javaslatot tett annak érdekében, hogy nullára csökkenjen a közlekedési balesetben elhunytak száma. Csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, törvényjavaslatot nyújtott be, kezdeményezve, hogy az extrém teljesítményű járművek vezetéséhez külön jogosítványra legyen szükség. 

A szocialista országgyűlési képviselő javaslata, hogy a 300 kW, azaz a körülbelül 400 lóerő teljesítmény feletti gépkocsik vezetéséhez külön jogosítványra legyen szükség, sőt, pszichológiai alkalmassági vizsgát is kellene tenni. Molnár Zsolt törvénymódosító javaslata szerint továbbá az extrém teljesítményű autók vezetéséhez szükség lenne speciális tanfolyam elvégzésére is, valamint legalább öt éves jogosítványra, amely alatt nem ítélhetik el közlekedési bűncselekmény miatt a sofőrt. 

Az MSZP pártigazgatója a közlekedési balesetek áldozatainak emlékművénél tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy folytatja a küzdelmet az emberi élet védelméért és a testi épség megőrzéséért, a közlekedésbiztonság és a közlekedésrendészet területén. „Egy szimbolikus helyszínen vagyunk itt, az Árpád híd budai feljárója mellett, a közlekedési baleset áldozatainak emlékművénél, amely felhívja arra a figyelmet, hogy minden évben hányan is halnak meg közlekedési balesetben” – fogalmazott Molnár Zsolt. Véleménye szerint el kell érni, hogy zéró tolerancia legyen a száguldozókkal szemben, és addig kell küzdeni jogszabályváltozásokért, amíg nullához közelít és végül eléri a nullát a közlekedési balesetben elhunytak száma. „Azaz: ne haljanak meg emberek közlekedési balesetben, közutakon. A közutak nem versenypályák! Elég volt abból, hogy ittas járművezetők, extrém száguldozók, ámokfutók veszélyeztetik az életünket!” – fejtette ki az MSZP pártigazgatója. „Nem akarjuk kiirtani ezt a járműfajtát, hiszen része a közlekedésnek” – tisztázta célját a szocialista politikus. Hozzátette, véleménye szerint szigorú, de értelmes szabályokra van szükség a közlekedésben, hiszen – ahogy fogalmazott – „a lét a tét”. 

Az MSZP pártigazgatójának másik javaslata az oktatásra vonatkozik: arra szólította fel a magyar kormányt, intézkedjen, hogy a középiskolák végzős évfolyamán legyen legalább fél évig kötelező tantárgy a KRESZ-oktatás, hogy mindenki megismerhesse a közösségi közlekedés szabályait. Molnár Zsolt ezt azzal indokolta, hogy olyan fokú már a mobilizáció, annyi gépjármű van az utakon, hogy a közlekedés ismerete mindenki számára szükséges. „Ezért a kormánynak lépnie kell, a diákoknak, a fiataloknak meg kell ismerniük ezeket a játékszabályokat, hiszen ez életet menthet” – mondta az MSZP-s politikus. 

Molnár Zsolt augusztusban is tett már javaslatot a Büntető Törvénykönyv szigorítására, akkor is a notórius száguldozókkal szemben lépett fel.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom