Tóth Bertalan: az ellenzék ma is hajlandó a konszenzus megteremtésére

HírKlikk 2020. március 30. 13:09 2020. márc. 30. 13:09

Az ellenzék ma is hajlandó a konszenzus megteremtésére; csak egy gesztust kértek, egy határidőt a felhatalmazási törvényben – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője, hétfőn a Parlamentben.

„Ebben az országban megvan a képesség az együttműködésre. Bennünk is megvan ez a készség. Szavazzák meg a módosító javaslatunkat, tegyenek be egy hosszú határidőt, amely meghosszabbítható, és állítsuk helyre a bizalmat” – mondta a pártelnök napirend előtti felszólalásában.

„Ha felhívnak minket arra, hogy gondoljuk meg magunkat, akkor én is arra kérem önöket, hogy gondolják meg magukat”: szavazzák meg az MSZP felhatalmazási törvényhez benyújtott módosító indítványát, amely határidőt szab a felhatalmazásnak – mondta.

„Korlátlan felhatalmazást nem tudunk adni a kormány számára” – jelentette ki, de kiemelte: a hivatkozott kormányrendeleteket „egytől egyig” támogatják, hiszen sok ellenzéki javaslatot tartalmaznak, mint a hiteltörlesztések felfüggesztése vagy a járulékkedvezmények. Ezeket azonnal meghosszabbították volna, ha a kormány a Parlament elé hozza.

Azt mondta, nagyon bízik abban, hogy a kormány következő intézkedései valódi segítséget adnak majd a munkavállalók számára.

Abban is bízik, hogy „be tudnak avatkozni abba a folyamatba”, hogy „bizonyos párttársaik vagy háttérembereik (…) nem tudtak kibújni a bőrükből”, és azok a védőfelszerelések, amiket a kormány behoz az országba, „valami úton-módon Fidesz-közeli vállalkozásokhoz kerülnek”.

„Egy megyei közgyűlési elnöknek nem feladata magáncégek ajánlatait az önkormányzatoknak kiküldeni. Az lenne a feladata, hogy ingyen eljuttassa ezeket a felszereléseket” az emberekhez – mondta.

Felszólította a kormánypárti képviselőket: „a nyerészkedést, vagy ahogy fogalmazott miniszterelnök úr, a szabadrablást, azt legyenek szívesek, függesszék fel. Legyenek szívesek, határolódjanak el ezektől a háttérembereiktől, ezektől a politikustársaiktól!

„Egymásra számíthatunk, és számítsunk, mert a társadalomban megvan az az emberség, de úgy látom, hogy sok fideszesben nincs” – mondta.

„Miért van az, hogy kormány nélkül és Orbán Viktor nélkül is, civilszervezetek maszkot varrnak”, éttermek szállítanak a kórházi dolgozóknak ételt, önkormányzatok vásárolnak tesztgépeket, önkormányzat ad gyorssegélyt a munkanélkülieknek? – sorolta az MSZP elnöke, hozzátéve: az MSZP képviselői anyagilag és tevőlegesen is ki fogják venni a részüket a védekezésből.

Kiemelte: nem erősíti a bizalmat, hogy a helyi szintű védekezést irányító polgármesterek nem kapnak elegendő információt a járványról, de többletfeladatokat kapnak, több pénzt és támogatást viszont nem.

Kijelentette: a kormány megkérdőjelezte és aláásta az összetartás és a szolidaritás fogalmait, amikor azt állította, az ellenzék miatt megszűnhet a veszélyhelyzet, hiszen a veszélyhelyzet ma is fennáll, „és mi ezzel egyetértünk”. Azt állították, hogy az ellenzék miatt a kormány nem tud cselekedni, „ehhez képest az országos tisztifőorvos egymaga lezárta a határokat, bezárta az iskolákat, meghozta a szükséges intézkedéseket.

„Nem kellett hozzá négyötöd, nem kellett hozzá kétharmad, de még a miniszterelnök sem”.

A pártelnök köszönetet mondott a magyar társadalomnak a fegyelmezettségért, türelemért és erőfeszítésért, amelyet a járvány terjedésének lassítása érdekében tanúsít.

„Vigyázzunk egymásra!” – zárta felszólalását az MSZP elnöke.

Forrás: Hírklikk