Tóth Bertalan: szégyent hoztak ránk

HírKlikk 2020. december 2. 09:51 2020. dec. 2. 09:51

Szégyenkezni senki nem szeret, márpedig most „közösen szégyenkezünk, mert szégyent hoztak ránk” – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden, elfogadhatatlannak nevezve a Fidesz álszentségét.

„A Borkai-ügy, a Kaleta-ügy, most a Szájer-ügy (…) mind-mind leleplezi azt az álságos, álkeresztény politikát, amit (…) folytat a Fidesz, és ráadásul európai színtéren. (…) Ezért szégyenkezni kell és azt gondolom, hogy ez elfogadhatatlan” – mondta.

Már évek óta „kijutott nekünk a szégyenkezésből”, „bármennyire is próbáljuk mi hangsúlyozni a nemzetközi porondon és az európai politikai színtéren, hogy a kormány, a Fidesz, az nem egyenlő Magyarországgal, az nem egyenlő a magyar emberekkel” –

mondta.

A szégyenkezésre az egyik ok Orbán vétója az uniós költségvetéssel és a koronavírus-járvány utáni uniós helyreállítási alappal szemben – mondta.

„Nem hajlandó tudomásul venni a miniszterelnök, hogy vannak európai alapértékek, amelyeket tiszteletben kell tartani, ha ennek a közösségnek akarunk a tagjai lenni, és nem akarja tudomásul venni, hogy nem engedik ellopni az európai uniós pénzeket, ezért vétóval él. A magyar embereknek is kárt okoz, de több millió európai polgárnak is kárt okoz azzal, hogy elcsúsznak ezek a kifizetések” – mondta, megjegyezve: közben a magyar kormány egy másik uniós alapból támogatásért folyamodik.

De Demeter Szilárd ügye is európai színtérre került, „egy magyar miniszteri biztos tett vállalhatatlan kijelentéseket, ő le sem mondott.”

És itt van Szájer József ügye, aki európai parlamenti képviselő és Magyarország Alaptörvényének megírója: megszegte a kijárási tilalmat, ráadásul a hátizsákjában drogot találtak. „Ha jól tudom, akkor ezzel kapcsolatban indult vele szemben büntető eljárás. (…) Ez már nem a magánélet része” – mondta a társelnök.

De a fő probléma maga a Fidesz politikája: hogy önkényuralmi rendszert épít, és olyan keresztény, konzervatív társadalmi rendet, családpolitikát és ideológiát akar a magyar emberekre erőltetni, „amivel szöges ellentétben van az, amit Szájer József elkövetett”.

A Fidesz kommunikációja kártyavárként omlik össze – mutatott rá.

„Az álszentség az, ami teljesen elfogadhatatlan” – szögezte le.

Áttérve a műsor eredeti témájára, az MSZP által javasolt 100 százalékos táppénz kérdésére, Tóth Bertalan elképesztőnek nevezte, hogy azt a kormánypártiak távolmaradása miatt nem lehetett a Parlament népjóléti bizottságában megtárgyalni.

„Teljesen elképesztő, mert annyira racionális ez a javaslat”, segítené a járvány elleni védekezést is – mondta, hozzátéve: a fideszes Zombor Gábor, aki maga is orvos, „egyszerűen leírja, hogy ezt a napirendet ők nem akarják megtárgyalni, mert amúgy sem támogatnák. (…) Legalább azt engedjék meg, hogy az ember érveljen a javaslata mellett.”

A javaslatot azzal indokolta: most, karácsony előtt sok munkavállaló dönt úgy, hogy mivel a táppénz csak a fizetése 60 százalékát teszi ki, enyhe tünetekkel, torokkaparással, hőemelkedéssel még bemegy dolgozni, így terjeszti a vírust. Pedagógusok is nyilatkoztak úgy, hogy azért nem vesznek részt a tesztelésen, mert tartanak attól, hogy karanténba kerülnek, fertőzötté nyilvánítják őket és abban az esetben kiesik a bérük 40 százaléka.

Az MSZP javaslata „tehát a járvány elleni védekezés szempontjából is nagyon fontos lenne, de a megélhetés szempontjából is” – mondta a társelnök. Hozzátette: a tömeges tesztelésre vonatkozó javaslat is azok közé tartozik, „ami annyira racionális és teljesen érthetetlen, hogy miért nem foglalkoznak vele. (…) Itt van egy olyan eszköz, amivel élni lehetne, és egyszerűen nem élnek vele.”

Megismételte, „Mi lenne, ha egyszer a vírus ellen folytatna szabadságharcot a Fidesz, mert az óriásplakátokkal nem lehet a vírust megállítani! A vírust a munkahelyeken, az utcán, a kórházakban, közintézményekben, iskolákban” kéne lassítani.

Azt mondta: a fizetés 100 százalékának megfelelő táppénzre vonatkozó javaslatukat újra beviszik a népjóléti bizottság elé, amely köteles azt a házszabály értelmében, 30 napon belül megtárgyalni; ezen kívül a nyomásgyakorlás „minden eszközét” kihasználják majd, beleértve a közös ellenzéki fellépést.

Forrás: Hírklikk