Tóth Csaba nem folytatja tovább, visszalépett a jelöltségtől

Millei Ilona 2021. szeptember 27. 16:20 2021. szept. 27. 16:20

Zugló szocialista párti országgyűlési képviselője bejelentette, visszalép az előválasztási jelöltségtől. Tóth Csaba nyilatkozata szerint szövetségesei hátba támadták, és inkább visszatér az üzleti életbe. Az ellenzéki előválasztáson Zuglóban az MSZP-Párbeszéd jelöltjét, Tóth Csabát eredetileg támogatta a DK és a Jobbik is, a Momentum viszont a vele szemben induló Hadházy Ákos mögé állt be a Mindenki Magyarországa Mozgalommal együtt.

A zuglói 8. számú választókerület szocialista jelöltje azután hívta össze a sajtótájékoztatót, hogy hétvégén kihátráltak mögüle az őt eddig támogató pártok, a DK és a Jobbik is, Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, és csak az őt jelölő MSZP biztosította további támogatásáról. 

Tóth Csaba a sajtótájékoztatón föltette a kérdést, hogyan lehetséges, hogy a náci karlendítéses ózdi jelölt, vagy az off-shore cégekben érdekelt DK-s jelölt mellett kiáll a pártja miniszterelnök- jelöltje. Ugyanakkor mindenféle bizonyíték nélkül, mendemondákra hivatkozva, úgy, hogy tudták, a vádakból semmi nem igaz, az ő volt miniszterelnök-jelöltje nem hogy kiállt volna mellette, hanem megvonta tőle a támogatását. 

Azt mondta, egy tisztességes választáson még lett volna esélye, de az elmúlt hónapokban olyan lejárató kampány indult ellene, amely módszerében a politikai ellenfélét, a Fideszét idézi. Azt mondta, ez a mocskolódó kampány sejtetetéseken, nem egyszer cáfolt állításokon alapult, nem lehetett védekezni ellene. És a sajtó, mintha gombnyomásra tette volna, szajkózta a valótlanságokat. Elmondta, egy ilyen támadási-cunamiban a helyreigazítási kérelmek és a perek elvesztik az értelmüket. Pár hónap múlva már senkit nem érdekelnének az ítéletek, pár mondatos helyreigazítások, amelyek az ő igazát bizonyítják. Úgy vélte, a cél az volt, hogy a nevét besározzák, és ez megtörtént. Sőt, már nem csak őt, hanem a családját is megfenyegették.

A kampány alatt azzal fenyegették meg, hogyha nem száll ki a politikából, akkor megölik. Az elkövetőt a rendőrség megtalálta, lezárta a nyomozást. Mint mondta, a volt miniszterelnök-jelöltje tudott erről, de nem csinált semmit, nem állt ki mellette. Azt mondta, Karácsony Gergely, és a korábban őt támogató pártok kihátráltak mögüle úgy, hogy módja sem volt az ellene újabban felhozott vádakat cáfolni. 

Hozzátette, nem naív, tisztában van a politika természetével, de nem gondolta, hogy így kell megismernie Churchill igazságát: „az ellenségeink nem velünk szemben, hanem mögöttünk vannak, és nem válogatnak az eszközökben.”

Hozzátette: „rendkívül igazságtalan, ami velem történt, annak ellenére, hogy vannak, akik szerint ez igazságos.” Persze csak addig, amíg ez velük is meg nem történik. 

Beszélt arról, mondhatna keményebb dolgokat is azokról, akik most elárulták, de őt nem a bosszú vezérli. Ilyen körülmények között a jövőben nem tudná úgy képviselni Zuglót, a helyi emberek érdekeit, ahogy azt eddig tette, pedig nem csak leváltotta a Fideszt, de a legnehezebb időkben kétszer is képes volt megnyerni a választást. 

A zuglóiaknak továbbra is napi szintű képviseletre van szükségük, olyan emberre, aki meghallgatja őket, ismeri a problémáikat, van politikai ereje ahhoz, hogy a helyben élők életét érdemben javítsa. Tóth Csaba a hátralevő képviselői időszakában, a következő választásokig - ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is - a zuglóiak érdekét fogja képviselni úgy, ahogy hite szerint tenni kell. Mint mondta, az üzleti életből 50 évesen került a parlamentbe, nagyon sok mindenről lemondott ezért. Most azonban már alig várja, hogy újra folytathassa a korábbi munkáját. Hozzátette: „Nincs rá szükségem, hogy ebben a politikai mocsárban tovább küzdjek, ahol nem az értékek, csakis az érdekek fontosak. Ezért úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől. Ennyi volt. Elég volt.”

Pedig két nappal ezelőtt még úgy volt, hogy nem száll ki a versenyből. Ezt ő maga azután jelentette be, hogy a szeptember 24-i ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitán Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnöke kijelentette, ha zuglói lenne, már nem Tóth Csabára szavazna a gyártelep ügye miatt. Tóth Csabát a gyártelep ügye miatt a Jobbik és a Párbeszéd sem támogatta már, és később a DK is erre az álláspontra helyezkedett. Tóth Csaba ellen Jakab Péter kezdeményezésére etikai vizsgálatot folytatott az Országos Előválasztási Bizottság, de az MSZP–Párbeszéd nem szavazata és az LMP tartózkodása miatt elhasalt a beadvány.

Az is közismert, Tóth Csabának a Partizán tévéstúdiójában a kihívójával, egyik legkomolyabb kritikusával, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjével, Hadházy Ákossal, kellett volna vitáznia szeptember 13-án. A vitán végül is nem jelent meg, mert mint közölte - a Partizán moderátora, Gulyás Márton egy korábbi interjújában kérdéseknek álcázott vádakat fogalmazott meg vele szemben, ami miatt fel is jelentette rágalmazásért. Szeptember 17-n azután végül is létrejött a két ellenzéki jelölt között vita a Zugló TV-ben, ami elég parttalanná vált. Hadházy Tóth korrupciógyanús ügyét hozta fel, Tóth Csaba pedig Hadházyt pontos ismereteit firtatta Zuglóval és a helyi önkormányzat működésével kapcsolatban. 

Hadházy Ákos lényegében azt állította, hogy Tóth Csaba egy budapesti gyártelepet és más ingatlanvagyont tüntetett el trükkösen a vagyonnyilatkozatából. Erre Tóth Csaba közleménnyel reagált. Abban azt írta: „Vagyonnyilatkozatom minden tényt és adatot hiánytalanul tartalmaz, nincs semmilyen eltitkolt vagyonom, minden vizsgálat elé nyugodt szívvel állok, elszámolnivalója annak, azoknak van, akik nemtelen eszközökkel akarnak lejáratni” 

Tóth Csaba 2010-ben még csak listáról jutott be az Országgyűlésbe, de az ellenzék gyenge szereplése ellenére 2014-ben és 2018-ban is nyert Zuglóban.

Ráadásul 2018-ban országos szinten is a második legjobb baloldali eredményt hozta. A gépészmérnök végzettségű és sikeres vállalkozóként is jegyzett Tóth Csaba két évtizeddel ezelőtt bukkant fel az MSZP-ben. Először a párt Vas megyei szervezetének meghatározója alakja lett, ám a tagtoborzással kapcsolatos furcsaságok miatt etikai vizsgálat is indult ellene, a helyi alapszervezeteket pedig feloszlatták. A zuglói MSZP-t 2007 óta irányítja.  Bírálói sokszor emlegetik, hogy túlzott befolyása van a kerület vezetésére, neve a veszteségesnek tartott parkolási rendszer kapcsán is felmerült.