Tóth Zoltán: a Nemzeti Választási Bizottság döntése több sebből vérzik

Millei Ilona 2021. július 31. 07:54 2021. júl. 31. 07:54

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta a kormány által kezdeményezett, a homofóbbá silányított gyermekvédelmi törvény melletti kiállásról szóló népszavazás kérdéseit 2021. július 30-ai ülésén. Tóth Zoltán választási szakértő szerint viszont az NVB döntése több sebből vérzik. Számos okot föl is sorolt, például, hogy az országos népszavazási törvény egy kivételező törvény, amely csak a Fidesz pártpolitikai érdekeit szolgálja. De beszélt arról is, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz hiába hergeli az embereket, a magyarországi lakosság döntő többsége nem kárhoztatja az LMBTQ szervezeteket. S, hogy miért ők lettek a Fidesz támadási középpontja? Mert a Fidesz mindig puha ellenfeleket keres, olyanokat, akik nem képesek érdekérvényesítésre. Úgy vélte, még számos magyarországi kisebbségre vár ez a sors, és bárki, bármikor bekerülhet egy ilyen körbe.

– A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta a kormány által kezdeményezett népszavazás kérdéseit. Ahogy a Magyar Nemzet írta: „a referendumra azért van szükség, mert Brüsszelből állandó támadások érik Magyarországot azóta, hogy az Országgyűlés júniusban megszavazta a gyermekek védelméről szóló törvénycsomagot, amely többek közt gátat szab annak, hogy az LMBTQ-szervezetek iskolában tartsanak érzékenyítő tanfolyamokat. Önnek mi a véleménye erről?

– A Nemzeti Választási Bizottság döntése több sebből vérzik. Az országos népszavazási törvény úgy van megkonstruálva, hogy kizárólag olyan országos népszavazást lehessen tartani, amellyel a Fidesz politikailag egyetért. Ez nem egy semleges törvény, ami szerint az, ami bizonyos jogi előírásoknak megfelel, annak alapján lehet országos népszavazást tartani. Ez egy kivételező törvény, amely csak a Fidesz pártpolitikai érdekeit szolgálja. Ez azért is hibás döntés, mert a Nemzeti Választási Bizottság létesítése abszolút egyoldalúan történt. A Fidesz által oda beválasztatott tagok mindig matematikai többségben lesznek, és mindig törpeminoritásban lesznek azok, akik nem értenek egyet a Fidesz pártpolitikájával. A harmadik ilyen elem, hogy a törvény teljesen jogellenesen, alkotmányellenesen különbséget tesz a kormány által kezdeményezett népszavazások és a választópolgárok által kezdeményezett népszavazások között. Míg, ha az időbeli intervallumát nézzük, akkor a kormány által kezdeményezett népszavazásokat néhány héten belül, vagy akár egy év elteltével is ki lehet tűzni. Ez pusztán a kormány politikai szándékaitól függ, hiszen a köztársasági elnök úgy tűzi ki a népszavazás időpontját, ahogy a kormány kéri tőle. Tehát a köztársasági elnök nem kontrollálja, hogy a kormánynak milyen a kezdeményezése, hanem a kényük-kedvük szerint dönt. A választópolgárok által kezdeményezett népszavazásnak pedig van egy határozott eljárási rendje, amely szerint, ha összeadjuk ezeket a határidőket, akkor egy-másfél év alatt lehet megtartani az ilyen kezdeményezésű népszavazást. Tehát a Fidesz akár két-három hónapon belül megtarthatja a saját népszavazását, míg, ha egyáltalán törvényesnek ítélik Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezését, akkor lehetőség van arra, hogy majd a 2022-es országgyűlési választás után tartsák meg azt a népszavazást. (Karácsony Gergely a Facebook-oldalán azt közölte, hogy az ő népszavazási kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottság elnapolta, annak ellenére, hogy ő is július 21-én nyújtotta be azokat – a szerk.)

– Orbán Viktor indítója után, miszerint „Brüsszelből állandó támadások érik Magyarországot azóta, hogy az Országgyűlés júniusban megszavazta a gyermekek védelméről szóló törvénycsomagot, ami többek közt gátat szab annak, hogy az LMBTQ-szervezetek iskolában tartsanak érzékenyítő tanfolyamokat” Újpest volt polgármesterétől az igazságügyi miniszteren át a Fidesz frakcióvezetőjéig támadják az LMBTQ mozgalmat. A kormánypárti sajtóról már nem is beszélve. Ön szerint sikeresen hergel az LMBTQ mozgalom ellen a  Fidesz?

– Nem. A kormánymédia szintjén persze úgy tűnik, hogy többségben vannak, akik elmarasztalják az LMBTQ szervezeteket, ezzel szemben a közvélemény-kutatási adatok szerintem egyértelműen bizonyítják, hogy a magyarországi lakosság döntő többsége nem kárhoztatja az LMBTQ szervezeteket.  

– Sokan kiállnak mellettük, így a Forma1-es pilóta Sebastian Vettel, Lewis Hamilton is. Világszerte hullámokat vetett ez az ügy…

– Igen, de én nem mennék ilyen messze, én beérem azzal, hogy hányan voltak az ezzel kapcsolatos tüntetésen. Ott igen szép számban megjelentek az emberek, és aktívan elítélték az LMBTQ szervezetek elleni támadásokat. Szerintem az ott lévő emberek személyükben nem is voltak érintettek, csak a kisebbségek elleni támadást vetik el.

– Mit gondol, miért pont az LMBTQ lett a Fidesz támadási középpontja? 

– Mert a Fidesz mindig puha ellenfeleket keres, olyanokat, akik nem képesek érdekérvényesítésre. Ez így volt kezdetben a cigányokkal, a zsidókat is megtámadták, de mivel ők sokkal jobb érdekérvényesítők, ezért Orbán egy idő után bevette őket is saját politikai támogatói közé, és az ellenük intézett támadások megszűntek. Utána következett a Soros, mert ebből a szempontból ő is egy puha ellenfél, mivel messze van, és könnyű a tőkével fenyegetni az embereket. Most pedig az LMBTQ van soron. De szerintem még számos magyarországi kisebbségre vár ez a sors, és bárki, bármikor bekerülhet egy ilyen körbe.

– Igen, de az emberben megvan az az érzés, hogy addig-addig mondják a magukét, amíg el nem ültetik az emberekben a félelmet…

– Igen, ez így van. Ezért nagyon veszélyes a sajtószabadság Fidesz általi korlátozása, és ezért elengedhetetlen, hogy a velük egyet nem értő sajtót támogassuk.