Tovább dagad az MVM-botrány, újabb lépést tesz Tóth Bertalan

HírKlikk 2023. november 11. 16:04 2023. nov. 11. 16:04

Tagadott és beismert az MVM, az MSZP frakcióvezetője ismét Lantos Lajos Csaba energiaügyi miniszterhez fordult, miután az MVM hivatalosan is elismerte, hogy a rezsiboxban lévő információk nem az árak összehasonlítására alkalmasak.

A Gazdasági Versenyhivatal nem találta megalapozottnak az MSZP frakcióvezetőjének bejelentését a rezsiboxban szereplő, a szocialista politikus szerint megtévesztő információkkal kapcsolatban. A Versenyhivatal azt vizsgálta, hogy a bejelentésben kifogásolt kereskedelmi kommunikáció esetében valószínűsíthető-e, hogy az MVM által a számlákban alkalmazott „földgáz versenypiaci egységára alapján történő árképzés bruttó értéke” (tehát a versenypiaci viszonyítási ár) alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére.

A szocialista politikus szerint „az ügy még nem zárult le” azzal, hogy az energetikai cég a vizsgálat során beismerte, hogy „a rezsiboxban lévő számadatnak nem árösszehasonlítás a funkciója". „De akkor vajon mi?" – tette fel a kérdést az MSZP frakcióvezetője, aki hónapok óta arról beszél, hogy az állami vállalat tulajdonképpen fideszes propagandát terjeszt a számláin. Korábban úgy fogalmazott: a gázszámlákon lévő úgynevezett rezsiboxban feltüntetett ár és az abból számolt megtakarítás köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Tóth Bertalan a Versenyhivatal döntése után Facebook-oldalán azt írta, hogy azt a GVH sem támasztotta alá, hogy az MVM tájékoztatása valós lenne. „Első olvasatra ezért úgy tűnik, hogy a GVH inkább védi a fideszes propagandát, mint a versenyt vagy a fogyasztók érdekeit” – írta a szocialisták frakcióvezetője. A GVH állítása szerint egyébként kizárólag jogi és szakmai szempontokat érvényesítettek, az MVM pedig azt közölte, elszámolási, számlázási gyakorlata mindenben megfelel a jogszabályoknak. A politikus szerint, ha ez így lenne, nem kaptak volna a fogyasztók tízezrei brutális számlákat.

Az energiaügyi miniszternek benyújtott, írásbeli választ igénylő kérdésében Tóth Bertalan úgy fogalmaz: az MVM Next Zrt. egy hatósági eljárásban olyan hivatalos nyilatkozatot tett, amely szerint „a földgáz versenypiaci egységára alapján történő árképzés bruttó értéke" számadat módszere az ügy megítélése szempontjából nem releváns, mivel (...) nem árösszehasonlítás a funkciója, annak tartalma nem is alkalmas (nem létező) piaci termékek összehasonlítására." A politikus mindezt úgy fordította le, hogy az MVM Next Zrt. hivatalos álláspontja szerint, a földgáz egyetemes szolgáltatás számláján narancssárga kiemeléssel látható rezsibox tartalmának nem árösszehasonlítás a funkciója.

„Ez az őszinte beismerés is tiszteletre méltó, azonban szükségesnek tartom, Ön, mint az energetikai szabályozásért felelős miniszter, és úgy is, mint az MVM Next Zrt. felett az állam nevében közvetetten tulajdonosi jogokat gyakorló miniszter pontos választ adjon arra, hogy akkor vajon mi is a funkciója a rezsiboxnak. Tisztelettel kérdezem Miniszter Urat, hogy ha ezen versenypiaci körülményekre, versenypiaci árakra utaló tájékoztatásnak nem árösszehasonlítás a funkciója, és annak tartalma nem is alkalmas piaci termékek összehasonlítására, akkor mégis milyen célt szolgál a narancssárgával kiemelt rezsibox a számlán?” – tette fel a kérdést dr. Tóth Bertalan Lantos Lajos Csaba energiaügyi miniszternek.

Dr. Tóth Bertalan két hónapja azért tett bejelentést, mert szerinte az MVM Next Zrt. a földgáz egyetemes szolgáltatás keretében kiállított számláin szereplő „rezsiboxban” a jogszabályi előírásokkal ellentétes módon, önkényesen megválasztott „ár” alapján történő számítással félrevezető, hamis tájékoztatást ad a fogyasztóknak az általuk igénybe vett szolgáltatás „versenypiaci” áráról és az állami földgázszolgáltatás keretében elért megtakarításról. Az MSZP politikusa szerint ez a félrevezető, hamis tájékoztatás pedig alkalmas arra, hogy az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfeleit eltérítse a kereskedőváltás lehetőségétől, ne kérjenek alternatív árajánlatot más földgázkereskedőtől, mivel – az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. „világpiaci árra” alapozott tájékoztatása miatt – nem látják reális esélyét kedvezőbb árú szerződés megkötésének.

Ezt a bejelentést a GVH végül nem találta megalapozottnak. Az MSZP frakcióvezetője a Facebookon azt írta, a Versenyhivatal végzését szakértők bevonásával elemzik. Hozzátette: „Jó eséllyel találkozni fogunk a bíróságon, mert a hazugság nem maradhat következmények nélkül!”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom