Tovább fegyverkezik az Orbán-kormány, csak idén ezer milliárdot költ erre a célra

HírKlikk 2023. július 21. 09:20 2023. júl. 21. 09:20

Míg hét éve a védelmi költségvetés 13 százaléka, addig 2020-ban már 45, idén pedig várhatóan 48 százalék megy el fegyvervásárlásra.

Ahogy a Hírklikk is megírta, több százmillió euró értékben vásárol Magyarország Hero típusú öngyilkos német-izraeli drónokat a düsseldorfi Rheinmetall AG-tól. Azt nem árulták el, hogy pontosan mekkora összeget költ el Magyarország, a cég közleményében csak az szerepel, hogy nagyságrendileg mekkora üzletről van szó. A gyár az idén kezdi leszállítani a fegyvereket a magyar honvédségnek, a folyamat átnyúlik a jövő évre is. 

A Népszava szerint egyelőre nem tudni, hogy a magyar hadsereg pontosan milyen típusú Hero-ból mennyit vásárolt, a fegyvercsaládba ugyanis öt, növekvő méretű, hatótávolságú és robbanóerejű fegyver tartozik. A lap szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) jellemző módon, még közleményt sem adott ki a nagy értékű fegyvervásárlásról. A kormánytöbbség – élve a kétharmados erőfölénnyel – a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságában sem számol be arról, mennyit költött az ország fegyverek vásárlására.

A lap szerint a NATO statisztika alapján kiszámítható, hogy 2016 és 2023 óta az ország valamivel több mint 2600 milliárdot költött el eszközvásárlásra. Míg hét éve a védelmi költségvetés 13 százaléka, addig 2020-ban már 45, idén pedig várhatóan 48 százalék megy el erre, legalábbis a NATO-statisztikák alapján. Utóbbi azt jelenti, hogy 876 milliárdot költhetnek különféle fegyverek, eszközök vásárlására. Ehhez kell hozzácsapni a mostani Rheinmetall-üzlet értékét, azaz valahol 40 és 100 milliárd forint közötti összeggel dagadhat tovább a magyar fegyverkiadások mérlege.

Forrás: Népszava