Tovább nőttek az albérletárak: határ a csillagos ég

HírKlikk 2024. április 15. 16:15 2024. ápr. 15. 16:15

Budapesten kerületenként jelentős eltérések vannak a lakások bérleti díja között: a legdrágább az V. kerület, ahol 380 ezer forintba kerülnek az albérletek. A vármegyeszékhelyek közül Debrecenben kell a legtöbbet fizetnie a bérlőknek: itt az átlagos lakbér 220 ezer forint körül mozgott április közepén.

Budapesten 1,8, országos átlagban pedig 0,8 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek márciusban az egy hónappal korábbihoz képest – írta a Telex a KSH és az Ingatlan.com lakbérindexe nyomán. Előző év márciusához képest az országos albérletárak 11,7 százalékkal, a fővárosiak pedig 12,4 százalékkal emelkedtek, ami oda vezetett, hogy április közepén Budapesten átlagosan 270 ezer forintot kérnek a bérbeadók a kiadó lakások havi bérleti díjáért, de persze a garzonlakások ára ez alatt mozog, átlagosan ezekért 185 ezer forintot kérnek. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint, ha a fizetések növekedési üteme nem lassul, akkor jövőre akár 300 ezer forintot is kérhetnek a bérbeadók a lakásokért, amiket csak részben kompenzálhatnak különféle állami támogatások.

 Budapesten a legnagyobb kínálatú városrészek közül a XI. és XIII. kerületben a fővárosi átlagnak megfelelő, 270 ezres szinten van az átlagos lakbér. A legolcsóbbak pedig a XVIII. és XXI. kerület lakásai, ahol 200 ezer forint alatt marad ez az összeg, írja az Ingatlan.com.

Vidéken a listavezető debrecenieket Győr, Székesfehérvár és Veszprém követi, 176-180 ezer forinttal.