Tovább romlott a helyzet Magyarországon az EP-küldöttség szerint

HírKlikk 2021. november 29. 08:00 2021. nov. 29. 08:00

Az őszi vizitről készült – a Népszava által megismert – jelentés összefoglalójában a delegáció leszögezi: Magyarországon „a helyzet 2018 óta nem javult, inkább romlott. Továbbra is komoly aggodalmak merülnek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot fenyegető veszélyek miatt. Úgy tűnik, hogy a széles körben elterjedt korrupció párhuzamos állam kialakulásához vezetett, ami független igazságszolgáltatási rendszer hiányában szinte lehetetlenné teszi a fellépést. A Pegasus-ügy rávilágított, hogy aktivistákat, újságírókat és ügyvédeket fokozott állami megfigyelés alá vontak”

A 33 oldalas feljegyzés szerint, miközben a legtöbb eszmecsere konstruktív volt, a látogatókat nem minden tárgyalópartner fogadta szívesen, és a „hivatalos küldöttséggel szemben megnyilvánuló ellenségesség nem igazán segítette elő a nyílt párbeszédet és az őszinte együttműködést”. A szerzők többek között a Kúria elnökével lezajlott találkozójukra gondolhattak, amelyen Varga Zs. András igyekezett kioktatni az EP-képviselőket a saját szerepükről és a bíróságéról. Idetartozhat a kormánypárti újságírókkal folytatott beszélgetésük is, amelynek az elején az egyik meghívott az EP látogatását pártpolitikai célokat szolgáló akciónak nevezte, majd távozott.

A magyarországi látogatásról szóló beszámolót várhatóan hétfőn mutatják be a képviselő-testület állampolgári jogi szakbizottságában.

Forrás: Népszava