Trump emberei hipnotizálni igyekeznek a választókat

HírKlikk 2023. december 6. 17:25 2023. dec. 6. 17:25

Elég volt a defetizmusból, mert szó sincs arról, hogy kész tény lenne Trump diktatúrája hangsúlyozta Greg Sargent, a The Washington Post szemleírója. Nehéz lenne ugyan tagadni, hogy győzelme esetén a régi-új elnök képes lenne tekintélyuralmi kormányzást bevezetni, hiszen a közvélemény-kutatások alapján nyerhet és szövetségesei szakmányban gyártják a dolgozatokat arról, miként lehet megteremteni a virtigli autokráciát, ám az már nem igaz, hogy semmit sem lehet tenni ellene. 

A liberális lap szerint a fatalizmus leszereli az ellenzék választóit, éppen akkor, amikor a volt elnök leplezetlenül feltárja önkényuralmi terveit. A pesszimizmus persze érthető, hiszen hiába vannak a perek, Trump még az eddiginél is jobban kézben tartja saját pártját. Ám azt semmi sem indokolja, hogy bárki megadja magát az önkénynek.

Még korai drámai következtetéseket levonni, annál is inkább, mert a nemzet Trump első uralkodása idején, ideértve az intézményeket is, korábban meglepően ellenállt az ilyen próbálkozásoknak. Nem tudta megfordítani a választási eredményt és a meghallgatásokon a vak is láthatta, milyen szerepet játszott a puccskísérletben.

A pánikot részben az magyarázza, hogy hívei agresszívan nyomulnak, terjesztik, milyen tisztogatások lesznek a közigazgatásban és másutt is. Az autoriter erős embereknél ez bevett szokás, mármint hogy eleve elrendeltnek nyilvánítják a győzelmüket. Hipnotizálni igyekeznek a választópolgárokat.

Nem árt persze ébernek lenni, ám kár volna megfeledkezni arról, hogy a nagy többség mindig is elutasította azt, amit Trump megtestesít. Abból kell reményt meríteni, hogy az ország a múltban is meggátolta a törekvéseit és ez valószínűleg így lesz most is.

(A The Washington Post cikke csak előfizetőknek olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom