Trump jobban bízik Putyinban, mint a saját hírszerzésében

HírKlikk 2024. február 29. 18:40 2024. feb. 29. 18:40

Nem kizárt, hogy a volt elnök külön szövetséget hoz létre a NATO-n belül magyar és török közreműködéssel – így látja Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója.

John Bolton szerint Orbán már csatlakozott a politikushoz, túl azon, hogy az EU-n belül messze ő rokonszenvez Putyinnal leginkább, a katonai szervezet számára pedig – Erdogannal együtt – a legnagyobb gondot jelenti. De az összefogáshoz még meg kell nyerni a török államfőt.

A Die Welt szerint a szakértő, aki lépten-nyomon arra figyelmezteti az amerikaiakat, hogy végzetes könnyelműség volna Trumpot megválasztani, úgy véli, hogy a korábbi elnök már most is veszélyezteti a NATO biztonságát, mivel komolyan gondolja, hogy kilépteti országát. Szerinte jó néhány európai kormány kihasználja az Egyesült Államokat és potyautasként élvezi annak védőernyőjét.

Trump egyáltalán nem érti a kollektív biztonság jelentőségét. Számára édes mindegy, mit csinált Putyin Navalnijjal és másokkal, nem szeretne orosz kollégájával ilyen dolgok miatt vitába keveredni. Hiszen a másikban jobban bízik, mint a saját hírszerzésében. Nem fogja fel, hogy a jó személyes viszonyból nem következik egyenesen a két állam közötti jó kapcsolat.

Az orosz vezető nyeregben érzi magát, mind odahaza, mind külföldön. Ugyanakkor Trump nem kívánja megoldani Amerika déli határán a menekültproblémát, ám addig sok republikánus képviselő nem szavazza meg az ukrán-izraeli-tajvani segélyprogramot. Mintha nem lehetne egyszerre dolgozni két vitás ügy rendezésén.

Ám a politikus tévutat jelent, és remélhetőleg igen hamar eltűnik a közéletből. Biden Ukrajna-felfogásával ugyanakkor az a baj, hogy nincs stratégiai elképzelése. Folyton attól retteg, hogy kiszélesedik a viszály, bár nem látni, hogy ehhez Putyin honnan venné a csapatokat. Gyakran fenyegetőzik az atomfegyverrel, de mindig kiderül, hogy blöfföl. Ám a lényeg, hogy Kijev nem kapja meg a győzelemhez szükséges fegyvereket.

Ha viszont a Kreml győz, akkor feltehetőleg nem csupán a balti köztársaságokra, hanem az egykori Szovjetunió több más tagországára is ráront.

Ha Trump kilépne a NATO-ból, Moszkva azonnali veszélyt jelentene a Baltikumra nézve, Belaruszt pedig beszippantaná. A fő gond, hogy erősödik az orosz-kínai-tengely. Így ha Washington valóban búcsút intene a katonai szervezetnek, Európa nagy veszélyben lenne – mutatott rá Bolton. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom