Trump megjutalmazza Orbánt a rossz magatartásáért

HírKlikk 2019. május 2. 13:19 2019. máj. 2. 13:19

Donald Trump május közepén fogadhatja Orbán Viktort - ezt a Foreign Policy a Trump-kormányzat négy aktív, illetve volt tisztségviselőjére hivatkozva adott hírt azzal, hogy Washington el akarja távolítani Magyarországot a túlságosan közelinek ítélt kínai és orosz kapcsolatoktól. (A cikk még a mai hivatalos bejelentés előtt jelent meg, ezért a feltételes mód – a szerk.)

Orbán Viktor számára, aki csúfot űzött a demokráciából és levezényelte az általa „illiberális demokráciába” vezető fordulatot, hatalmas PR-siker lenne a találkozó. A terv beleillik a Trump-kormányzat stratégiájába, hogy a nagyhatalmi versengéssel foglalkozzon, és visszaszorítsa Európában az orosz és kínai befolyást. A bírálók szerint az amerikai kormány ezzel figyelmen kívül hagyja az emberi jogok és a jogállamiság magyarországi helyzete miatti aggodalmakat - írta a lap, és felsorolta mindazt, ami miatt bírálatok érik Orbán Viktort, külön kiemelve, hogy bírálói szerint a legutóbbi választásokat a migránsoktól való, idegengyűlölő félelem szításával és antiszemita utalásokkal nyerte meg.

Az ország az EU és a NATO tagja, de Orbán közeli kapcsolatokat ápol Moszkvával és Kínával. Szakértők és volt tisztségviselők szerint a Trump-kormányzat csökkentette Magyarország bírálatát, és azon igyekezett, hogy visszaterelje Orbánt a nyugati világba. Molly Montgomery volt amerikai diplomata, aki Korábban Pence alelnök hivatalában dolgozott, a cikk szerzőjének kifejtette: „Egy ilyen találkozó mintegy megjutalmazza Orbánt a rossz magatartásáért, és arra bátorítja őt, hogy folytassa Kína, Oroszország és az Egyesült Államok egymás elleni kijátszását, legitimálja Orbán illiberális demokráciáját, amely felszámolta a vezető hatalma feletti fékeket, emellett bátorítja Orbánt az EU elleni folyamatos harcában is”.

Idézte a cikk Simonyi András volt nagykövetet is, aki úgy vélte, a találkozó produktív is lehet, amennyiben Trump felveti azokat a nagyon kemény kérdéseket, amelyek aggasztják Amerikát. „Végső soron Amerikának segítenie kell abban, hogy Magyarország visszatérjen a nyugati táborba, mert túl messzire ment el kelet felé” - mondta Simonyi.

A cikk a továbbiakban ismertette az utóbbi évek történéseit az amerikai-magyar kapcsolatokban, szólt a magyar-orosz és magyar kínai viszonyról, majd a Human Rights First jogvédő szerezet munkatársát, Rob Bershidskyt idézte, aki azt mondta: „ATrump-kormányzat Orbánnal kapcsolatos törekvése visszafelé sül majd el. Orbán hatalmas publicitást nyer majd ebből odahaza, egészen bizonyosan arra fogja felhasználni a kézszorítást, hogy érzékeltetesse: az amerikai kormány támogatja antidemokratikus politikáját. Az amerikai kormány rengeteget ad ezzel, és nagyon keveset kap”.

Forrás: Hírklikk