Trump mellett kampányol a lengyel elnök Amerikában

HírKlikk 2024. szeptember 18. 15:00 2024. szept. 18. 15:00

Andrzej Duda lengyel államelnök vasárnap Donald Trump mellett kampányol Amerikában. A korábbi lengyel kormánypárthoz, a PIS-hez tartozó államfő az ENSZ közgyűlésén vesz részt és eközben lép fel Trump oldalán egy pennsylvaniai városban. Ez az állam az elnökválasztási kampány egyik legfontosabb csatatere, ahol – hat másikhoz hasonlóan – minimális többséggel győzhet egyik vagy másik jelölt. Pennsylvaniában mintegy 700 ezer lengyel származású amerikai él – az állam lakosságának öt százaléka – és szavazataik akár döntő szerepet játszhatnak a novemberi választáson.

Emlékezetes, hogy Trump az idén már kétszer vendégül látta Orbán Viktort is floridai birtokán és könnyen elképzelhető, hogy ha a magyar miniszterelnök az árvíz miatt nem kényszerült volna lemondani részvételét az ENSZ közgyűlésen, hasonló szerepre vállalkozott volna ő is.

A Wall Street Journal szerint Duda lépése szokatlan, külföldi államfőknek nem szoktak lehetőséget adni arra, hogy valamelyik jelölt mellett foglaljanak állást az amerikai kampányban. Duda és Trump között régóta, Trump első elnöksége óta szoros a kapcsolat, Duda 2017-ben nagygyűlést is rendezett Trump számára Varsóban. A lengyel államelnök 2015 óta van hivatalban, megbízatása jövőre jár le, de addig is mindent lehetséges módon igyekszik gáncsolni, akadályozni a jelenlegi, Donald Tusk vezette kormány munkáját. Duda még egyszer nem indulhat az elnökségért.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom