„A Lánchíd-üggyel a kormány saját dugájába dőlt"

Vásárhelyi Mária 2020. július 4. 12:45 2020. júl. 4. 12:45

Elmagyarázná valaki, hogy miért is volna olyan ördögtől való, ha a Lánchídat a kormány újítaná fel? Szerintem tök rendben lenne. A Lánchíd épsége, rendben tartása az egész ország ügye. Ha jogilag a fővárosé is, valójában mindannyiunké. Ráadásul, mivel a világörökség része, ezért jogilag is az állam feladata a megóvása, szükség esetén felújítása. Mindemellett a kormány anyagilag folyamatosan vérezteti ki a fővárost, aminek ezért nincs pénze a felújításra, az államnak viszont duzzadnak a zsebei, hiszen elképesztő baromságokra szórja szét az adófizetők által befizetett irdatlan mennyiségű adót. Ezt mindenki láthatja, hiszen ha van tűzijátékra 10 milliárdja, MotoGP pályára 65 milliárdja, a felcsúti focira 68 milliárdja – és a sor vég nélkül folytatható –, akkor nyilván össze tud kaparni vacak 20 milliárdot az ország jelképére, a Lánchídra. Kiváltképp, mivel reggeltől-estig attól hangos az éter, hogy ők az igazi patrióták.

 Szerintem ők is érzik, hogy túltolták ezt a Lánchíddal kapcsolatos szívatást. Gondolom, a közvélemény-kutatásokból kiderült, hogy ezt nem tudják olyan egyszerűen letolni a #amagyaremberek torkán. S ha valaki arra gondolna, hogy azért nem szabad hagyni, hogy a kormány újítsa fel a hidat, mert ebből komoly propagandatőkét tud felhalmozni, akkor meg kell nyugtatnom, hogy akár felújítják Karácsony Gergelyék, akár nem, úgyis azt fogjuk hallgatni a következő négy évben, hogy alkalmatlan és nem tudja összeszerelni az IKEA ágyat.

Viszont a fővárosnak alig van pénze, és ha a kormány átvállalná a híd felújítását, akkor a megmaradó pénzt felhasználhatnák eredeti céljaik egy részének megvalósítására: a rászorulók segítésére, a kulturális intézmények támogatására, a gyermekétkeztetés támogatására, a fedél nélkül maradók elhelyezésére stb. A budapestieket pedig szerintem egyáltalán nem érdekli, hogy ki újítja fel a Lánchidat, csak az, hogy ez megtörténjen. Ez egyetlen plusz szavazatot sem fog hozni nekik.

Ahogy az sem érdekli őket, hogy kié az állam által ugyancsak einstandolt Margitsziget, csak az, hogy az rendben legyen. És ez normális is. Szerintem ezzel a Lánchíd-üggyel a kormány a saját dugájába dőlt, és a főváros nyugodtan hagyhatja, hogy egyedül kászálódjon ki onnan. Mert akármennyit lopnak is majd el a Lánchídra, de legalább a ténylegesen a felújításra elköltött pénz olyasmire megy el, ami mindannyiunk érdeke.