Tündérmese helyett rémálom: Orbán jobbkeze is százezres kirúgási hullámot jósol

HírKlikk 2020. szeptember 25. 12:22 2020. szept. 25. 12:22

Már Orbán Viktor jobbkeze, Matolcsy György is úgy látja, hogy a válságból való kilábalás nem lesz olyan egyszerű, mint ahogyan azt a miniszterelnök megpróbálja beállítani – írja Tündérmese helyett rémálom: már Orbán jobbkeze is százezres kirúgási hullámot jósol című közleményében az MSZP. Hozzáteszi: az MNB várakozásai szerint, a cégek még nehezebb helyzetbe kerülnek és újabb kirúgási hullám fog megindulni, ami miatt több mint százezer ember kerül majd utcára.

Az MSZP szerint úgy tűnik, hogy a miniszterelnök már a sajátjai véleményére sem ad sokat, mivel a gazdaságvédelmi alapból úgy szórja a pénzt olyan feladatokra, amelyek nem a gazdaság talpra állítását szolgálják, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Legutóbb 34 milliárdot vont el a Miniszterelnökség beruházásaira és a sportra.

Az ellenzéki párt szerint, az Orbán-kormány eddigi elkésett és szűkmarkú intézkedéseinek egyenes következménye, hogy csúcsot döntött a magyar gazdaság visszaesése, elszabadult az infláció, 400 ezren vannak munka nélkül, 200 ezer család pedig semmilyen ellátást nem kap. A szocialisták továbbra is azt látják, hogy kormány intézkedései nem szolgálják a válságból való kilábalást, mivel a gazdaság védelme helyett, inkább luxusberuházásokra költenek.

Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

Gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást kilenc hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint. Követelik a 80 százalékos bértámogatást is. Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80 százalékát állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával három-hat hónapra.

Itt az ideje, hogy a kormány saját maga helyett végre a magyar családok megmentésével és a magyar munkavállalók helyzetének javításával foglalkozzon – zárul a párt közleménye.

Forrás: MTI-OS